Centrum voor neuropsychologie
Het Centrum voor Neuropsychologie is een praktijk waar zowel aan diagnostiek als behandeling wordt gedaan, bij kinderen, jongeren, volwassenen en senioren.
Het Centrum voor Neuropsychologie heeft verschillende vestigingen: Gent (0488 69 43 24) // Deinze (0488 69 43 24) // Leuven (0487 12 32 16) // Brugge (0478 07 15 71) // Antwerpen (0474 12 22 19) // U kan ons ook bereiken via e-mail: [email protected] Neem een kijkje op de website voor meer informatie over onze werking: https://cvnp.be/
HersenletselTeeVee is een informatieve samenwerking van .vzw.9308 & .
Op YouTube zijn er verschillende afleveringen terug te vinden over allerhande thema’s.
Hieronder kan u de link naar de meeste recente aflevering over Mantelzorg vs ziekte-inzicht terugvinden:
https://www.youtube.com/
Een veel voorkomende opmerking dat mensen met een hersenletsel te horen krijgen. De vele onzichtbare klachten zijn vaak al moeilijk te begrijpen voor de persoon zelf en daarenboven lastig om uit te leggen aan de buitenwereld.
Vaak voorkomende onzichtbare klachten zijn onder andere:
- Vermoeidheid
- Prikkelgevoeligheid
- Vergeetachtigheid
- Emotionaliteit
- ...
Heb je hierover vragen? Neem zeker contact op met één van onze neuropsychologen.
Wil je meer weten over hoe het werk van een neuropsycholoog eruitziet of welke klachten personen met een hersenletsel bij de psycholoog brengen?
We delen graag met jullie dit gedicht geschreven door iemand met NAH.
We vermoeden dat dit voor vele mensen met NAH heel herkenbaar zal zijn. Het gaat zowel om het zoeken naar de eigen nieuwe identiteit maar ook in relatie met anderen.
De lente is in het land 🌸. Het is belangrijk voor ons mentaal welzijn om af en toe op de pauzeknop te duwen. Breng jezelf even naar het hier en nu. Neem diep adem en kijk bewust rond wanneer je buiten bent. Kijk naar de bloemen en de planten. Luister naar de vogels. Ruik de bloesems en voel de zachte zonnestralen op je huid.
Zeker! Wanneer de neuropsycholoog op de hoogte wordt gebracht dat er sprake is van een van deze moeilijkheden dan houdt hij/zij daar rekening mee bij de keuze van de testen en de aanpak tijdens het onderzoek. We vinden verder ook een multidisciplinaire van groot belang dus betrekken daarbij ook graag andere disciplines zoals logopedisten of bijvoorbeeld ook orthoptisten.
Een neuropsycholoog is een psycholoog dat zich heeft gespecialiseerd in het behandelen van personen met neurologische aandoeningen en/of diens dichte omgeving (o.a. partner, familie, vrienden).
U kunt onder andere bij een neuropsycholoog terecht voor:
- Diagnostisch onderzoek om uw cognitieve functies in kaart te laten brengen;
- Cognitieve revalidatie om uw functies te trainen of strategieën aan te leren;
- Tips en adviezen voor uw vermoeidheid of verminderde belastbaarheid;
- Psychologische begeleiding voor emotionele moeilijkheden die zijn ontstaan door uw neurologische aandoening;
- Begeleiding als mantelzorger.
Heeft u meer vragen? Neem gerust rechtstreeks met ons contact op.
Vanuit het ganse team van het Centrum voor Neuropsychologie wensen we jullie een fijn eindejaar en alvast het allerbeste voor 2023. Ook volgend jaar staat ons team in de verschillende provincies opnieuw voor u klaar.
Sommige collega’s blijven de komende twee weken stand-by waardoor we beschikbaar blijven voor vragen of aanmeldingen, al kan het soms wat langer duren voor we uw vraag kunnen behandelen.
Wij zoeken een nieuwe collega! Interesse? Neem dan zeker een kijkje op onze website onder nieuws of gebruik onderstaande link.
https://cvnp.be/vacature-neuropsycholoog-leuven/
We vinden het geweldig dat u ons volgt en regelmatig fijne vragen/reacties stuurt. We zijn in de eerste plaats een groep geëngageerde neuropsychologen, geen 'social media experten'. Daarom doen we graag deze oproep: wat voor soort informatie leest u graag op onze pagina? Hebt u zelf specifieke vragen die u graag beantwoord ziet in één van onze posts? Stuur ons even bericht of reageer hieronder. Bedankt voor de feedback!
Vorige week vond het eerste Vlaamse NAH congres plaats. Ook wij waren van de partij en waren erg enthousiast. Naast de interessante lezingen was het een uitgelezen kans om onze posters te presenteren, met collega's te overleggen en vragen te beantwoorden aan onze informatiestand. Fijn jullie zo talrijk te hebben mogen ontmoeten!
Ook onze oprechte dank aan Sig vzw en Hersenletsel Liga vzw voor de organisatie.
In kader van de Week van Niet-aangeboren hersenletsels (NAH) worden over heel Vlaanderen opnieuw Hersenletsel café's georganiseerd. Ook onze collega's van Centrum voor neuropsychologie zijn van de partij. Meer informatie kunt u vinden op de website van Sig vzw of Hersenletsel Liga vzw. Graag tot dan!
In Lier kan je terecht bij Dorien Blommaert, klinisch neuropsycholoog. Zij doet er zowel aan diagnostiek als begeleiding van kinderen en jongeren.
Een boek vol tips van lotgenoten met de ziekte van Parkinson. Dank aan auteur Marina Noordegraaf. Gratis digitaal te verkrijgen op www.zenodo.org.
Moet ik mijn verwarde moeder wijzen op haar beginnende dementie, of is het net beter om te zwijgen? Ouderen met dementie hebben vaak moeite om hun omgeving te begrijpen, ze vergeten soms waar ze zijn of wie ze tegenover hen hebben zitten. Heb je a...
Vanaf vandaag geldt code rood voor hitte. De komende dagen zal het erg warm worden en dan is het belangrijk om op een aantal zaken te letten.
Mensen met NAH kunnen ook meer last van de warmte ondervinden omdat verstoorde temperatuurregulatie een veel voorkomende klacht is.
Wat kan je doen?
- Regelmatig drinken en licht verteerbare voeding gebruiken
- Lichte kledij dragen (lichte kleur en materiaal dat goed ademt).
- Blijf op de warmste momenten van de dag bij voorkeur binnen, in koelere ruimtes
- Je gezondheidstoestand regelmatig (laten) opvolgen
- Houdt deuren en ramen gesloten om de warmte buiten te houden.
- Vermijd zware inspanningen en plan boodschappen in op koelere momenten van de dag.
Aanbod regio Antwerpen - Interactieve workshop voor personen met de ziekte van Parkinson. Tijdens deze lessenreeks laten we jullie op een praktische, positieve en sociale manier kennismaken met verschillende revalidatie disciplines. Zo krijgt u de kans om oefeningen uit te proberen, ervaringen te delen en vragen te stellen. Ook mantelzorgers zijn erg welkom om deel te nemen.
Centrum voor Neuropsychologie werkt hiervoor samen met Reval'eau. Interesse? Meer info of inschrijven kan via [email protected] of een telefoontje: 0478 73 10 45.
Reval'eau
Vol bewondering bezochten we de tentoonstelling van Hervé De Ceuster. Hij toont er zijn portretten 'De tuin van Alzheimer' en brengt op die manier zijn verhaal over hoe hij omgaat met de ziekte. De tentoonstelling is nog t.e.m. 31 juli te bezichtigen op zaterdag en zondag van 11 tot 17u in Sint-Michielsstraat 19, Antwerpen. Bedankt om jouw creativiteit en moed met ons te delen, Hervé.
We wensen u een fijne zomer toe. Sommige collega's gaan er deze zomer even tussenuit maar we blijven bereikbaar voor vragen of aanmeldingen. Onze zomerliteratuur ligt alvast klaar!
Bedankt aan alle mantelzorgers! Wij
zetten jullie vandaag graag virtueel in de bloemetjes!
Voor hulp als mantelzorger kan je terecht bij de sociale
dienst van je ziekenfonds, het lokaal dienstencentrum
en mantelzorgverenigingen.
Phaedra studeerde Toegepaste Psychologie aan Howest en Klinische psychologie aan Universiteit Gent. Tijdens haar opleiding werd een sterke interesse in de neuropsychologie aangewakkerd. Bijgevolg liep Phaedra 9 maanden stage binnen de Hersenletselpraktijk en Centrum voor Neuropsychologie. Tijdens deze stage lag de focus zowel op het diagnostische als therapeutische aspect. Ze stond mee in voor het geven van groepssessies i.v.m. cognitieve training, virtual reality, psycho-educatie alsook individuele behandeling.
Onze collega's organiseerden recent een interne opleiding over het gebruik van Virtual Reality (VR) applicaties binnen onze neuropsychologische revalidatie. We zijn erg enthousiast om dit ook te kunnen aanbieden aan onze revalidanten.
Eergisteren was het wereld MS Dag. MS wordt ook wel de ziekte met 1000 gezichten genoemd, maar waarom net?
Multiple sclerose (MS) of ‘de ziekte met 1000 gezichten’ is de meest voorkomende chronische zenuwaandoening bij jonge volwassenen en kan zich op vele manieren uiten. 🧠
Doordat er meerdere (multipele) sclerotische haarden (littekens) ontstaan in de hersenen en het ruggenmerg kunnen (on)zichtbare klachten optreden, die sterk verschillen van persoon tot persoon. 🗣👣😴
Contacteer ons gerust bij vragen of neem zeker een kijkje op de website van de MS Liga voor meer informatie:
https://www.ms-vlaanderen.be
Dorien studeerde klinische psychologie optie kinderen en adolescenten aan KU Leuven. Zowel tijdens haar opleiding als tijdens het werken aan haar masterproef over een screening voor kinderen met hersenletsel, werd haar interesse in neuropsychologie enorm gewekt. Ze besloot zich hier nog meer in te verdiepen door de master klinische neuropsychologie aan de universiteit van Leiden (Nederland) te volgen. Hieruit bleek nog meer dat het (ontwikkelende) brein haar enorm interesseert en ze graag kinderen met neuropsychologische klachten wil onderzoeken en begeleiden. Ze liep stage bij een psychologenpraktijk, waar ze met verschillende doelgroepen mocht werken en zowel diagnostisch als therapeutisch ervaring opdeed.
We kregen deze boekentip van onze neuropsychologe voor kinderen en jongeren. Veel leesplezier!
Vandaag is het Wereld Parkinson Dag. Op deze dag vragen wij extra aandacht voor alle mensen met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme en hun naasten. Heb je vragen over deze aandoening? Neem dan gerust contact met ons op!
Chloë studeerde aan KU Leuven als klinisch psycholoog. Doorheen haar opleiding ontwikkelde ze een specifieke interesse voor de werking van het menselijk brein. Reeds sinds haar masterstage specialiseert zij zich in de neuropsychologie en later behaalde zij het diploma klinische neuropsychologie aan de Vrije Universiteit van Brussel. Chloë is gespecialiseerd in verschillende doelgroepen, van adolescenten met niet-aangeboren hersenletsel tot ouderen met neurodegeneratieve aandoeningen. Bovendien heeft zij een specifieke interesse voor de systeemtherapeutische benadering van het verwerkings- en aanpassingsproces bij neurologische aandoeningen en zal ze zich de komende jaren verder specialiseren tot Relatie-, Gezins- en Systeempsychotherapeut.
Wouter Lambrecht en stagiaire Dorien organiseren een reeks van cognitieve training in combinatie met hersenstimulatie (tDCS) met daarnaast ook psychoeducatie over aandacht en vermoeidheid.
Data: 10 opeenvolgende sessies op weekdagen
Locatie: Hersenletselpraktijk, Palinghuizen 145 Gent
Kostprijs: 115 euro
Meer info? [email protected]
De bochten en rimpels op een walnoot maken dat ze erg lijken op onze hersenen. Walnoten bevatten dan ook een hoge dosis Omega 3-vetten, die het brein helpen functioneren.
Camille is klinisch neuropsycholoog. Ze staat in voor behandeling van personen met cognitieve, emotionele en gedragsmatige moeilijkheden, dit voornamelijk ten gevolge van een niet-aangeboren hersenletsel. Daarnaast begeleidt Camille ook partners of het netwerk van personen met NAH. Naast individuele begeleidingen staat zij af en toe ook in voor groepstherapieën aangeboden in de praktijk. Verder spitst Camille zich toe op neuropsychologisch onderzoek, intelligentiebepalingen en cognitieve training. Samen met Wouter Lambrecht ontwikkelde zij een therapeutische manual met handvaten voor hulpverleners die werken met personen met een niet-aangeboren hersenletsel ‘Kop op! Hoe omgaan met sociale en emotionele veranderingen na een hersenletsel?‘. Tenslotte volgde ze ook de specialisatie-opleiding Parkinson-zorg.
Klik hier om uitgelicht te worden.
Type
Contact de praktijk
Website
Adres
Ghent
Ter Linden 21
Ghent, 9052
Bij Podologie Jelle Lasseel kan u terecht voor een grondige ganganalyse, screening op maat of zooltherapie. Alsook voor een podologische voetzorg waarbei diverse klachten van de hu...
Groenebriel 1
Ghent, 9000
Cardio Gent | Uw hart onze zorg 👩⚕️ Team van 12 ervaren cardiologen 👨🏻⚕️ Wij staan klaar voor de diagnose, behandeling en follow-up van elk cardiaal probleem 👩🏾⚕️ Bereikbaar op...
Drongensesteenweg 128/132
Ghent, 9000
Te huur praktijkruimtes in Gent voor medische of paramedische beroepen.
Fritz De Beulestraat 84
Ghent, 9000
- Orthesen bovenste lidmaat - Ergonomie - Gewrichtsbeschermende technieken en hulpmiddelen
Ghent, 9000
Ik behandel klachten waarbij de voeten aan de basis liggen. Dit kunnen klachten zijn aan de voeten zelf maar ook aan knie, heup, rug…
Réginald Warnefordstraat 112
Ghent, 9040
Multidisciplinaire praktijk gespecialiseerd om vrouwen een veilige haven te bieden.
Coupure Rechts 12
Ghent, 9000
Multidisciplinaire groepspraktijk in Gent met huisartsen, kinesisten, podologen en loopbaancoach
Brusselsesteenweg 155
Ghent, 9090
cPNI11 helpt atleten gezonder, langer en beter te presteren.
Antwerpsesteenweg 377
Ghent, 9040
Balansana is een paramedische groepspraktijk in Sint-Amandsberg. Balans in jouw lichaam en geest, dat is onze missie!
Coupure Rechts 12
Ghent, 9000
multidisciplinaire praktijk voor sportblessures en revalidatie. sportkinesitherapeut, sportarts, podoloog, diëtist, voetchirurg, ...