Christos Theocharous

Health Private Services Pediatrics. Health Care for the child from the first second of life until late adolescence and more... Paediatrician

15/02/2024

❤ Give your heart a little love ❤

Ask a health worker to check your:
🩺 Blood pressure
🩸 Blood sugar
🫀 Blood lipids (cholesterol)

Understanding your heart health is key to preventing heart attacks and strokes.

Check out the heart health content below to learn more ❤️

15/02/2024
15/02/2024

Γιατί τα ενεργειακά ποτά μπορεί να είναι επικίνδυνα – Ειδικά για τα παιδιά-Τι είναι τα ενεργειακά ποτά και ποιά η διαφορά τους από τα αθλητικά ποτά;
• Πολλά ενεργειακά ποτά περιέχουν ως και πενταπλάσια ή/και παραπάνω ποσότητα καφεΐνης σε σχέση με μια παρόμοια μερίδα του μέσου αναψυκτικού.
• Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας ανησυχούν για τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία όσων καταναλώνουν τέτοια ροφήματα και κυρίως για τα παιδιά.
• Οι υψηλές ποσότητες καφεΐνης σε αυτά τα ποτά μπορεί να διαφέρουν ευρέως από μάρκα σε μάρκα και μπορεί να έχουν παρενέργειες , όπως αϋπνία, πεπτικά προβλήματα και αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα.
• Μπορούν επίσης να είναι επικίνδυνα για άτομα που μπορεί να έχουν αδιάγνωστες καρδιακές παθήσεις.
• Συχνά δημιουργείται μια σύγχυση μεταξύ των αθλητικών και των ενεργειακών ποτών. Τα ενεργειακά ποτά έχουν σχεδιαστεί για να δρουν ως διεγερτικά και να προσφέρουν μια γρήγορη έκρηξη ενέργειας. Τα αθλητικά ποτά, από την άλλη, αυξάνουν την αντοχή, αντικαθιστούν την απώλεια ηλεκτρολυτών και αποτρέπουν την αφυδάτωση κατά την άσκηση για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
 Ενα αθλητικό ποτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα που ασκούνται σε υψηλή ένταση για μεγάλη διάρκεια, πχ περισσότερο από μία ώρα, ειδικά σε περίπτωση υπερβολικής εφίδρωσης. Τα ποτά αυτά, περιέχουν υδατάνθρακες με τη μορφή ζάχαρης (π.χ. γλυκόζη, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, σακχαρόζη) ή γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων. Η κύρια χρήση τους είναι η γρήγορη αναπλήρωση γλυκόζης, υγρών και ηλεκτρολυτών (όπως νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο) που χάνονται κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης. Η ζάχαρη και οι ηλεκτρολύτες που εμπεριέχονται παρέχουν γρήγορη ενυδάτωση και απορρόφηση, καθώς ενισχύουν την αντοχή του ασκούμενου. Τα αθλητικά ποτά επίσης συνήθως περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β που σχετίζονται με αυξημένα επίπεδα ενέργειας. Έρευνες έχουν δείξει το όφελος των αθλητικών ποτών σε ενήλικες αθλητές αλλά η έρευνα σε παιδιά είναι ακόμα πολύ περιορισμένη, ώστε να εξαχθούν σωστά συμπεράσματα και να δοθούν κατευθυντήριες οδηγίες.
 Αντιθέτως, τα ενεργειακά ποτά είναι ένα εντελώς διαφορετικό προϊόν. Διατίθενται στο εμπόριο για να αυξήσουν την εγρήγορση και τα επίπεδα ενέργειας. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες καφεΐνης, περίπου 160-200mg, ποσότητα περίπου ίση με δύο φλιτζάνια καφέ. Αναφορικά με τη ζάχαρη, από σακχαρόζη ή/και γλυκόζη, περιέχουν ίση ή και περισσότερη ποσότητα από την αντίστοιχη ποσότητα αναψυκτικού. Μπορούν να προστεθούν επίσης περαιτέρω ουσίες όπως ανθρακούχο νερό και τεχνητά γλυκαντικά καθώς και διεγερτικά και βότανα που σχετίζονται με την εγρήγορση και τη βελτιωμένη απόδοση, αλλά δεν διαθέτουν επιστημονικά στοιχεία με ελεγχόμενες δοκιμές, όπως για παράδειγμα εκχύλισμα σπόρου γκουαράνα, ταυρίνη, εκχύλισμα ρίζας ginseng, L-καρνιτίνη, L-tartrate, βιταμίνες Β και άλλα βότανα που σχετίζονται με την ψυχική εγρήγορση και την απόδοση.
#ενεργειακαποτά #αθλητικαποτά #καφείνη

12/01/2023

Γρήγορο και υγιεινό φαγητό για τους εφήβους, σε συνδυασμό με τη δική μας σωστή διατροφή!
Πολύ συχνά η μαμά και, συνήθως, μαγείρισσα του σπιτιού αποφασίζει για ποικίλους λόγους να αλλάξει τη διατροφή της ή να ακολουθήσει κάποια ειδική δίαιτα. Όσο ευχάριστο ή ενδεχομένως αναγκαίο και αν είναι αυτό για τη μαμά συνήθως καταλήγει να είναι πολύ κουραστικό και ψυχοφθόρο αφού τις περισσότερες φορές προϋποθέτει διπλό και τριπλό μαγείρεμα μέσα στην ημέρα, τόσο για την ίδια όσο και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας που τρώνε κάτι διαφορετικό.

Πόσο εύκολο είναι η μαμά να στηρίξει την απόφασή της? Πώς μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες των υπολοίπων μελών της οικογένειας και, ιδιαίτερα, των εφήβων? Μπορεί με κάποιο τρόπο να συνδυάσει τις ανάγκες όλης της οικογένειας?

Ως μητέρες και φροντιστές του σπιτιού και του καθημερινού φαγητού, στο πίσω μέρος του μυαλού, μας απασχολεί αδιάκοπα ο προγραμματισμός της καθημερινής διατροφής της οικογένειας και το μαγείρεμα. Όσο περισσότερα τα μέλη της οικογένειας, συνήθως, τόσο μεγαλύτερη και η ανάγκη διαφορετικών επιλογών για να καλύψουν τα διαφορετικά γεύματα μέσα στην ημέρα. Ένα μόνιμο άγχος και σπαζοκεφαλιά ώστε να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι, πολλές φορές εις βάρος της, ήδη κουρασμένης, μαμάς-μαγείρισσας. Και ξαφνικά η μαμά αποφασίζει, για τους δικούς της λόγους, να αλλάξει τη διατροφή της και τις συνήθειες της, για να κάνει κάτι για τον εαυτό της…

Σίγουρα πρόκειται για μία πολύ σπουδαία απόφαση. Ανεξάρτητα αν γίνεται για λόγους υγείας ή για λόγους προσωπικούς. Το να κάνεις κάτι (και) για σένα είναι μεγάλη υπόθεση, ειδικά το να αλλάξεις τη διατροφή σου αφού ουσιαστικά όλα από εκεί επηρεάζονται, υγεία, βάρος, ψυχολογία, ενέργεια, ευεξία, εμφάνιση και πολλά άλλα. Για να μπορέσει όμως η απόφαση αυτή να υλοποιηθεί και να έχει και διάρκεια χρειάζεται στρατηγική προκειμένου να γίνει με τον πιο «ανώδυνο» για όλους τρόπο!

Αρχικά είναι σημαντικό να καταγραφούν οι διατροφικές συνήθειες, ανάγκες, προτιμήσεις και απέχθειες του κάθε μέλους της οικογένειας. Στη συνέχεια θα πρέπει να προσδιοριστούν οι διατροφικές ανάγκες της μητέρας και να δημιουργηθεί το κατάλληλο για εκείνη διαιτολόγιο. Στην πορεία και έχοντας συγκεντρώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, η μητέρα μπορεί να προγραμματίσει την κάθε μέρα διατροφικά, προσπαθώντας να «παντρέψει» τις ανάγκες όλων των μελών «ξοδεύοντας» τη λιγότερη δυνατή ενέργεια.

Κάποια χρήσιμα tips που μπορούν αν βοηθήσουν στην πορεία είναι τα εξής:

Άλλαξε τον τρόπο που μαγειρεύεις!
Περιόρισε ή σταμάτησε εντελώς το κλασικό τηγάνισμα
Άρχισε να χρησιμοποιείς γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά ή ακόμα και φυτικά υποκατάστατά τους
Περιόρισε την προσθήκη αλατιού και χρησιμοποίησε βότανα και καρυκεύματα για να αναδειχθεί η γεύση του φαγητού
Ελάττωσε τη χρήση ζάχαρης
Στόκαρε ντουλάπια και ψυγείο με περισσότερο «υγιεινές» επιλογές και απόφυγε να υπάρχουν στο σπίτι διάφοροι αλμυροί ή γλυκείς πειρασμοί. Μπορείτε να συμφωνήσετε με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να προμηθεύονται και να καταναλώνουν γλυκά ή αλμυρά σνακ που επιθυμούν μία φορά την εβδομάδα σε ήδη προκαθορισμένη μέρα.
Εξήγησε τη σημασία της προσπάθειάς σου στην υπόλοιπη οικογένεια και ζήτησε τη στήριξη και τη βοήθειά τους.

Στη θεωρία φαίνονται όλα αρκετά εύκολα, στην πράξη όμως συνήθως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ειδικά όταν υπάρχουν έφηβοι στο σπίτι. Οι οποίοι, λόγω ηλικίας και μόνο ενδέχεται, έστω και άθελα τους, να «σαμποτάρουν» την προσπάθεια της μαμάς. Με φωνές, καβγάδες και καταπίεση σίγουρα δε θα δοθεί λύση, οπότε τι μπορεί γίνει? Ειδικά όταν ο έφηβος είναι «μίζερος» με το φαγητό και αρνείται να δοκιμάσει η δυσκολία είναι μεγάλη.

Η καλύτερη λύση είναι ο συμβιβασμός, ως ένα βαθμό, με το γεγονός πως τα παιδιά επιθυμούν να φάνε κάτι διαφορετικό. Η εύρεση εύκολων, γρήγορων και υγιεινών συνταγών οι οποίες ενδεχομένως να είναι κατάλληλες και για τη μαμά, μπορεί φανεί πολύ χρήσιμη στην εξοικονόμηση χρόνου και την επίτευξη του στόχου.
Κάποιες προτάσεις εύκολων και υγιεινών γευμάτων ιδανικών για εφήβους είναι:

Ομελέτα με λαχανικά
Stir-fry με ρύζι ή noodles ρυζιού, λαχανικά ή/και θαλασσινά
Ζυμαρικά με λαχανικά
Αυγά βραστά με σαλάτα και μπρουσκετάκια με ντομάτα και τυρί
Γλυκές ή αλμυρές αυγοφέτες
Quesadilla με τορτίγια, τυρί και κοτόπουλο/κρέας/ψάρι/όσπρια που έχουν μείνει στο ψυγείο, λαχανικά και αβοκάντο
Ρύζι με καπνιστό σολομό και ροδέλες αγγούρι (σαν αποδομημένο σούσι, για όσους είναι λάτρεις)
Γλυκά ή αλμυρά pancakes
Σπιτική πίτσα με σάλτσα, τυρί και λαχανικά
Σαλάτα εμπλουτισμένη με πλιγούρι ή κινόα ή άγριο ρύζι
Smoothies με φρούτα ή/και λαχανικά και σκόνη χαρουπιού
Σπιτική τυρόπιτα με τυριά, αυγό, γιαούρτι και βρώμη

Για να μπορέσει να υποστηρίξει σωστά την απόφασή της αυτή, θα ήταν ωφέλιμο η μαμά να απευθυνθεί σε κάποιον επαγγελματία διαιτολόγο που θα της προσφέρει σωστή καθοδήγηση για την επίτευξη του στόχου με τον καταλληλότερο και ευκολότερο για εκείνη τρόπο.

Γράφει στο efiveia.gr η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Ελίνα Ασημακοπούλου

Photos from Pediamed's post 24/01/2022
30/11/2021

Αγαπητοί φίλοι
Η εξαίρεση από τη χρήση μάσκας σε παιδιά δημοτικού
δικαιολογείται ΜΟΝΟ για συγκεκριμένες κατηγορίες παιδιών.
Οι κατηγορίες αυτές έχουν καθοριστεί από την Παιδιατρική Εταιρεία και είναι οι ακόλουθες:
1.Παιδιά που ψυχοκινητικά δε μπορούν να χειριστούν τη μάσκα. Π.χ αυτιστικά,με πνευματική καθυστέρηση,με κινητικά προβλήματα.
2.Παιδιά με ανατομικές ανωμαλίες προσωπου.
3.Παιδιά με αναπνευστική δυσχέρεια.
Στις πιο πάνω κατηγορίες δε συμπεριλαμβάνεται η αλλεργική ρινίτιδα , με ήπιο ή μέτριο άσθμα όταν το παιδί δε βρίσκεται σε κρίση.
Σας παρακαλώ μη με φέρνετε σε δύσκολη θέση ζητώντας εξαίρεση αν δεν εμπίπτετε στις πιο πάνω κατηγορίες.

Μαθαίνω για τον Αυτισμό... Αποδέχομαι τη νευροδιαφορετικότητα! - NEVRONAS 23/05/2021

Μαθαίνω για τον Αυτισμό... Αποδέχομαι τη νευροδιαφορετικότητα! - NEVRONAS Θέλω κι εγώ να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου ως μαμά ενός γλυκύτατου αγοριού 6 ετών διαγνωσμένο στο φάσμα και μιας νευροτυπικής...

Image: ☆One Love - bmindful forum 04/01/2021

Χρόνια Καλά και Πολλά σε όλους σας❤️
Είθε ο Νέος Χρόνος να μας φέρει την Ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο και ο Θεός ας μας δώσει δύναμη να αντιμετωπίζουμε με Καρτερία, Πίστη και Θέληση τόσο την πανδημία όσον και όλες τις δυσκολίες. Ας αντιληφθούμε όλοι μας ποιά είναι τα σημαντικά στην σύντομη ζωή μας!

Image: ☆One Love - bmindful forum Found on Google from bmindful.com

Anti-Smoking Campaign 2019 FINAL HD SM.m4v 31/05/2019

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος

https://cubix.us12.list-manage.com/track/click?u=0ff798a40422bdc3a53d3b8d7&id=9ad399d3e9&e=ac3be152b0

Anti-Smoking Campaign 2019 FINAL HD SM.m4v 1 file sent via WeTransfer, the simplest way to send your files around the world

Buy Domains - gesy.org is for sale! 24/04/2019

OFFICIAL ANNOUNCEMENT FROM THE HEALTH INSURANCE ORGANIZATION of CYPRUS (www.gesy.org)

Announcement for EU citizens who are working in Cyprus
The Health Insurance Organization informs all EU citizens who are working in Cyprus and who have
not updated their record in Social Insurance Services (SIS) with their Alien Registration Certificate
(ARC) number to proceed in doing so, in order to be able to proceed with their GHS registration.
It is important that they do not choose the category “S1 document holder” unless they are in
possession of the portable S1 document, as this will delay their GHS registration process.

Buy Domains - gesy.org is for sale! Buy a domain and see how a premium domain can be the best investment. Your business starts here. Buy a domain today.

Cyprus GHS 20/04/2019

Σας ενημερώνω ότι έχω υπογράψει σύμβαση ως προσωπικός ιατρός με το ΓΕ.Σ.Υ. Πιο κάτω σας παραθέτω την χθεσινή ανακοίνωση του Ο.Α.Υ. που αφορά τις ημερομηνίες έναρξης εγγραφής των δικαιούχων στο ΓΕ.Σ.Υ. Ας ελπίσουμε ότι με αισιοδοξία, καλή πίστη και συνεργασία ιατρών και ασθενών θα πετύχουμε την βελτίωση της υγείας μας. ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Έναρξη διαδικασίας εγγραφής των δικαιούχων στο ΓεΣΥ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, σε συνέχεια της απόφασης που
λήφθηκε κατά τη συνεδρία του στις 18 Απριλίου 2019, ανακοινώνει την έναρξη της διαδικασίας
εγγραφής των δικαιούχων στο ΓεΣΥ.
Η διαδικασία εγγραφής θα γίνει σε δύο φάσεις ώστε καταρχήν να ολοκληρωθεί η εγγραφή των
γονέων / κηδεμόνων πριν να εγγράψουν τα παιδιά τους και δεύτερο για να διεξαχθεί όσο το
δυνατόν πιο ομαλά.
Ως εκ τούτου, έχουν ορισθεί οι πιο κάτω ημερομηνίες για την εγγραφή δικαιούχων στο Μητρώο
Δικαιούχων του ΓεΣΥ και στους καταλόγους Προσωπικών Ιατρών για ενήλικες και Παιδιάτρων:
 Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019: εγγραφή δικαιούχων που έχουν συμπληρώσει το 15ον
έτος της ηλικίας τους, στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓεΣΥ και σε κατάλογο Προσωπικού
Ιατρού για ενήλικες.
 Δευτέρα, 6 Μαΐου 2019: εγγραφή δικαιούχων μέχρι τη συμπλήρωση του 18ου έτους
της ηλικίας τους, στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓεΣΥ και σε κατάλογο Παιδιάτρου.
Η αίτηση για εγγραφή στο Μητρώο Δικαιούχων του ΓεΣΥ και στους καταλόγους Προσωπικών
Ιατρών και Παιδιάτρων θα γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω της Πύλης Δικαιούχων, στην οποία οι
δικαιούχοι θα έχουν πρόσβαση από την ιστοσελίδα του ΟΑΥ, www.gesy.org.cy.
Η διαδικασία εγγραφής δικαιούχων περιγράφεται στο σχετικό έντυπο του Οργανισμού
«Διαδικασία Εγγραφής Δικαιούχων στο ΓεΣΥ και σε κατάλογο προσωπικού ιατρού» στην
ιστοσελίδα του ΟΑΥ, www.gesy.org.cy.
Για περισσότερες πληροφορίες οι δικαιούχοι μπορούν να αποτείνονται είτε στην ιστοσελίδα
του ΟΑΥ (Δικαιούχοι / Διαδικασία Εγγραφής Δικαιούχων) είτε στο Κέντρο Εξυπηρέτησης του
ΓεΣΥ στο τηλέφωνο 17000 (δωρεάν κλήση) ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη
διεύθυνση [email protected].
19 Απριλίου 2019
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Cyprus GHS General Health System

16/03/2019

Healthy Children HealthyChildren.org is the official parenting Web site of the American Academy of Pediatrics.

Drowning Prevention for Curious Toddlers: What Parents Need to Know 16/03/2019

Drowning Prevention for Curious Toddlers: What Parents Need to Know Young children can drown in only a few inches of water, even if they’ve had swimming instruction. Whenever your child is near water, follow these safety rules.

Παιδιά που τρώνε φρούτα και ο κίνδυνος καρκίνου 25/02/2019

'Ισως όλες οι σοβαρές μελέτες που διεξήχθησαν για την διερεύνηση ασθενειών όπως ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις καταδεικνύουν ότι η μεσογειακή διατροφή είναι ένας απο τους σημαντικότερους παράγοντες προστασίας απο νοσήματα των πιό πάνω κατηγοριών. Εκτός απο τις γνωστές και άγνωστες ουσίες που περιέχονται στα φρούτα και τα ωμά λαχανικά (ίδετε ΣΑΛΑΤΕΣ) που ασκούν ευεργετική δράση, το ίδιο σημαντική είναι και η μείωση της κατανάλωσης κρέατος και ιδιαίτερα κατεργασμένων προϊόντων (ίδετε αλλαντικά, κ.λ.π.) και τροφών που περιέχουν ζωϊκά λίπη που είναι απότοκη της δίαιτας αυτής . Ακριβώς δηλαδή, η κατανάλωση σημαντικής ποσότητας φρούτων και λαχανικών (ιδιαίτερα ωμών) όπως και ξηρών καρπών, οδηγεί σε αίσθημα πληρότητας του στομαχιού και άρα μειωμένη πρόσληψη κρέατος και πολυκορεσμένων λιπαρών ουσιών κ.λ.π., που θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για τις πιό πάνω νόσους.

Παιδιά που τρώνε φρούτα και ο κίνδυνος καρκίνου Η πρόληψη του καρκίνου πρέπει ν αρχίζει από την παιδική ηλικία.

Influenza: are we ready for it? 13/10/2018

Influenza: are we ready for it? At the start of the flu season in the Northern hemisphere, WHO launched today an in-depth multimedia package on influenza, including the lessons we can learn from previous flu pandemics, how prepared we are for another one, and how work on seasonal flu can help countries to prepare for future pande...

25/09/2018

Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου

24 Σεπτεμβρίου 2018
Ενημερωτικό Δελτίο #34
Θέμα: Ανακοίνωση Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου

Ανακοίνωση Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου


Αναφορικά με πρόσφατο δημοσίευμα σε ηλεκτρονική ιστοσελίδα που αναδεικνύει το φαινόμενο εγγραφής στη Δημοτική εκπαίδευση παιδιών που δεν έχουν συμπληρώσει τους προβλεπόμενους εμβολιασμούς σύμφωνα με την ηλικία τους, η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου επιθυμεί να δηλώσει τα εξής:

1) Η εγγραφή παιδιών στο Δημοτικό σχολείο που δεν έχουν λάβει τους προβλεπόμενους για την ηλικία τους εμβολιασμούς αποτελεί φαινόμενο που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την Δημόσια Υγεία. Ως εκ τούτου προτρέπουμε όλους τους γονείς όπως προβαίνουν στο τακτικό έλεγχο των ατομικών βιβλιαρίων υγείας των παιδιών τους και απευθυνόμενοι στους προσωπικούς τους γιατρούς ή στα Κέντρα Εμβολιασμών των δημοσίων νοσηλευτηρίων συμπληρώνουν τυχόν καθυστερημένους εμβολιασμούς προ της εγγραφής των παιδιών τους στο Δημοτικό σχολείο ή το συντομότερο δυνατό μετά την διαπίστωση της μη έγκαιρης εμβολιαστικής κάλυψης.
2) Η διαχρονική προσπάθεια της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου για πάταξη του ανησυχητικού και επικίνδυνου φαινομένου άρνησης εμβολιασμών συνεχίζεται αδιάλειπτα. Με την ενεργό συνδρομή του Υπουργείου Υγείας, της Σχολιατρικής Υπηρεσίας και του Υπουργείου Παιδείας, φορείς τους οποίους και δημόσια ευχαριστούμε για την ευαισθητοποίηση και συστράτευση στον αγώνα μας, ευελπιστούμε ότι θα εξακολουθήσουμε να παρατηρούμε τα σημερινά ζηλευτά επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού μας και την ευεργετική για τη Δημόσια Υγεία επίπτωση της, με την αποτροπή εμφάνισης πολύ σοβαρών αλλά και προλήψιμων ασθενειών. Η παγκόσμια έξαρση της αστήρικτης και αντιεπιστημονικής παραφιλολογίας για τα εμβόλια ευτυχώς δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει σοβαρά την κυπριακή κοινωνία αλλά από την άλλη δεν μας αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.
3) Τα μέλη της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, ως οι επαγγελματίες υγείας που έχουν ταχθεί επικεφαλής στον αγώνα καταπολέμησης των λοιμωδών νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβόλια, χαιρετίζουν την ανάδειξη του συγκεκριμένου ζητήματος από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Με την ευκαιρία όμως αυτή σας διαβεβαιώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται ποτέ να μείνουμε απαθείς σε απαράδεκτες πρακτικές, όπως αυτές που υπονοούνται μέσα από το συγκεκριμένο δημοσίευμα με την αναφορά σε πιθανότητα συμπλήρωσης ψευδούς πιστοποιητικού ως προς την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών αφού με κανένα τρόπο δεν θα επιτρέψουμε την διασάλευση της σχέσης εμπιστοσύνης με τον Κύπριο ασθενή.
4) Όλα τα μέλη μας οφείλουν να πιστοποιούν το ακριβές ιστορικό των εμβολιασμών του κάθε παιδιού καθώς οποιαδήποτε αντίθετη ενέργεια αποτελεί κατάφωρη άρνηση των αρχών της Παιδιατρικής Επιστήμης την οποία και πιστά υπηρετούμε και σαφή παραβίαση του Κώδικα Ιατρικής Επαγγελματικής Δεοντολογίας. Παρά το γεγονός ότι ουδέποτε έχουμε λάβει πληροφόρηση για περιστατικό έκδοσης ψευδούς πιστοποιητικού από μέλος μας και μολονότι έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην επαγγελματική ακεραιότητα των μελών μας, λόγω της σοβαρότητας του θέματος καλούμε την εν λόγω ιστοσελίδα, εάν γνωρίζει συγκεκριμένη περίπτωση, να την καταγγείλει στην Επιτροπή Δεοντολογίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου για άμεση διερεύνηση.

Με εκτίμηση,

Νίκος Σκορδής Μιχάλης Αναστασιάδης
Πρόεδρος Γραμματέας

Τις σφάζει έγκυες 21/09/2018

Τις σφάζει έγκυες Αυτός ο εκατομμυριούχους σφάζει έγκυες φάλαινες! Αλλά τώρα έχουμε μια ευκαιρία να τον σταματήσουμε! Πάτα για να υπογράψεις το επείγον ψήφισμα ...

Introducing Otoacoustic Emissions (OAE) as a newborn screening tool - Interacoustics Academy 25/07/2018

A very informative short video (https://www.youtube.com/watch?v=5gEEE2Vf-cg) showing the procedure of a newborn infant having a hearing screening test (here in Cyprus the simpler procedure OAE's is offered as an initial test and if it's necessary BAEP's follows). This test is offered free of charge to all the newborns (here in Limassol at the Center for Preventive Pediatrics).

Introducing Otoacoustic Emissions (OAE) as a newborn screening tool - Interacoustics Academy

Isabel Healthcare Blog 20/07/2018

Isabel Healthcare Blog Read Isabel's blog on everything healthcare, with regular updates on our differential diagnosis tool and discussions about the healthcare industry.

Κτύπημα – τραύμα στο κεφάλι. Πότε χρειάζεται να γίνει αξονική τομογραφία. Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς. 11/06/2018

Κτύπημα – τραύμα στο κεφάλι. Πότε χρειάζεται να γίνει αξονική τομογραφία. Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς. Το πρόσφατο περιστατικό θανάτου του παιδιού μετά από τραυματισμό στην κεφαλή έχει ευαισθητοποιήσει και ταυτόχρονα ανησυχήσει τους γονείς.  Το άρθρο αυτό δίνει χρ....

Hundreds of babies dying needlessly because of unhealthy lifestyle of mothers, study suggests 13/05/2018

Hundreds of babies dying needlessly because of unhealthy lifestyle of mothers, study suggests Hundreds of babies are dying needlessly in England every year because their mothers smoke, drink, use drugs, or are obese, a new study suggests.

8 Things to Know About Starting Solids - Pediatrician | Mom | @DrJaimeFriedman 09/05/2018

8 Things to Know About Starting Solids - Pediatrician | Mom | @DrJaimeFriedman Every 4 month well child check includes the same conversation; when is it time to start solid foods? There is no one answer to this question and the answers, at least some of them, have changed quite a bit over the years. The recommendation from the American Academy of Pediatrics that has remained c...

28/03/2018

PERTUSSIS VACCINATION IN PREGNANCY

The importance of why all pregnant women should get the Whooping Cough(Pertussis) shot (Tdap) in EVERY pregnancy

In recent years, there has been an increasing number of infants, children and adults contracting Pertussis in Israel and the world. The main reason for this increase is due to the decreasing immunity to Pertussis as people get older as the effectiveness of the immunization decreases over time. Pertussis is a dangerous disease, especially for infants under 6 months of age. Complications from Pertussis include pneumonia (more than 5%), weight loss, encephalitis and even death.

The immunization for Pertussis is part of the regularly scheduled childhood immunizations in Cyprus and most countries. The immunization gives excellent immunity and is very safe, but because the immunization can only be given at 2, 4, and 6 months and there is not full immunity until age 12 months, infants under 1 year of age are at high risk for infection.

How can you protect your newborn infant from Pertussis until she is completely protected at age 12 months?

Protection can be provided to an infant by giving the vaccination to every woman at the end her pregnancy (weeks 27-36). The immunization will cause the fetus to receive a large dose of antibodies which will protect the infant until his own immunizations to Pertussis vaccine will be effective at age 12 months. In addition, the immunization will protect the pregnant mother from being infected with Pertussis and thus prevent her from infecting her baby.

Why is the Pertussis vaccine given together with Tetanus, and Diphtheria, and. Isn’t this dangerous?

There isn't yet any vaccine available just for Pertussis. Pertussis is always found with Tetanus and Diphtheria at least. This combination is well tested in pregnancy and large studies in England show that it gives good immunity to the mother and her baby.

Why do the Health Authorities recommend the Pertussis immunization for EVERY pregnancy?

Despite having been given the immunization in previous pregnancies (even if the previous pregnancy was one year ago), it is important for the pregnant mother to be reimmunized for Pertussis because the levels of antibodies needed to protect the newborn infant are much higher than the levels needed to protect an adult. In addition, the levels of antibodies from a previous immunization in an adult decrease rapidly over the first few months after the immunization. These antibodies are enough to protect the mother for a few years, but not the fetus and newborn of subsequent pregnancies.

Side effects of the immunization

Occasionally there are mild side effects to the Pertussis immunization which can occur from 1-3 days after the immunization. Common side effects include redness, swelling, and discomfort at the site of the injection. Rarer side effects include nausea, vomiting, poor appetite, dizziness, headache and fever. Allergic reactions including anaphylaxis have been reported but these are extremely rare.

If a woman has received the tetanus shot (Td) in the previous 5 years, there may be some increased risk of mild side effects like redness, swelling and fever but this is counterbalanced by the large benefit to the mother and child of being protected against Pertussis.

Νέο κρούσμα Μηνιγγίτιδας Β με 4χρονο αγοράκι στο Χαϊδάρι 28/03/2018

Νέο κρούσμα Μηνιγγίτιδας Β με 4χρονο αγοράκι στο Χαϊδάρι Πρόκειται για το πέμπτο κρούσμα σε όλη την Ελλάδα από τον Ιανουάριο και το τρίτο κρούσμα που καταγράφεται για το μήνα Μάρτιο

WHO: BreatheLife - How air pollution impacts your body 23/03/2018

WHO: BreatheLife - How air pollution impacts your body Air pollution is an invisible killer that lurks all around us, preying on the young and old. Learn how it slips unnoticed past our body's defenses causing de...

05/02/2018

ΙΛΑΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Μέχρι τώρα είχαμε 5 περιστατικά. Μπορεί αυτά να αφορούσαν παιδιά προερχόμενα από άλλες χώρες αλλά αυτό δεν αποτελεί άλλοθι για εφησυχασμό. Οφείλουμε να συνεχίσουμε την ψηλή εμβολιαστική κάλυψη για την αποφυγή επιδημίας, κάτι που συνεχίζει αμείωτα στην Ελλάδα με 2 νεκρά παιδιά.

Preventing and Identifying Child Sexual Abuse - Tips from the American Academy of Pediatrics 02/02/2018

Preventing and Identifying Child Sexual Abuse - Tips from the American Academy of Pediatrics ~As frightening as the topic may be, sexual abuse is a serious and, unfortunately, common problem that affects both boys and girls.

Want your practice to be the top-listed Clinic in Limassol?
Click here to claim your Sponsored Listing.

Category

Website

Address


7, Manoli Kalomoiri Street, Vashiotis Loucas Court, Apt. 102
Limassol
3030

Opening Hours

Monday 08:30 - 13:00
16:00 - 19:30
Tuesday 08:30 - 13:00
16:00 - 19:30
Wednesday 08:30 - 13:00
16:00 - 19:30
Thursday 08:30 - 13:00
16:00 - 19:30
Friday 08:30 - 13:00
16:00 - 20:00

Other Paediatrics in Limassol (show all)
Dr. Nastasia Hadjichristou-Paediatric Gastroenterologist Dr. Nastasia Hadjichristou-Paediatric Gastroenterologist
7 Georgiou Griva Digeni
Limassol, 3106

Paediatric Gastroenterologist based in Cyprus. She specialises in coeliac disease, IBD, EoE, constip

Παιδίατρος Πολλής Πολυκάρπου Παιδίατρος Πολλής Πολυκάρπου
Αγίας Φυλάξεως 54
Limassol, 3025

Ioannis Chastas - Ιωάννης Χαστάς Ioannis Chastas - Ιωάννης Χαστάς
Stygos 9
Limassol, 3117

Paediatrician Neonatologist Consultant - GESY personal doctor at Mediterranean Hospital of Cyprus

Δρ. Χαρά Παπαγεωργίου Παιδίατρος Δρ. Χαρά Παπαγεωργίου Παιδίατρος
Γρηγόρη Αυξεντίου 58, Πάνω Πολεμίδια
Limassol

Παιδιατρικό Ιατρείο

Dr Despo Eleftheriou Dr Despo Eleftheriou
PAVLOU NIRVANA 4 , A TOWER , OFFICE 32
Limassol, 3021

Troulakis Petros - Pediatrician - IBCLC Troulakis Petros - Pediatrician - IBCLC
Stygos 9
Limassol, 3117

τοκετοί, παρακολούθηση υγείας και ψυχ/κής ανάπτυξης νεογνού, βρέφους και παιδιού, συμβουλές μητρικού θηλασμού, κατ' οίκον επισκέψεις

Dr. Argyris Argyriou Paediatrician Dr. Argyris Argyriou Paediatrician
Odos Grigori Afksentiou 28
Limassol, 3025

Paediatrics

Δρ. Κυριακή Ανδρέου Δρ. Κυριακή Ανδρέου
γρηγόρη αυξεντίου 28
Limassol, 3025

Παιδίατρος- Γεσύ Педиатър - Гези Педиатр Pediatrician - Gesi

Dr.Nicos Toumbas Paediatrician Dr.Nicos Toumbas Paediatrician
Odos Takitou 1
Limassol, 3075

Dr. Nicos Toumbas pediatric clinic is a medical home which aims to provide comprehensive care to our patients, meeting both medical and non-medical needs. GHS DOCTOR!!