Манастир Свете Јелисавете Mинск

Смирење је највиша врлина, оно увек претходи љубави која све покрива и не тражи своје

30/11/2023

❤️⛪❤️

Манастирско подворје - новембар 2023.

27/11/2023

✨ Нека је благословен почетак Божићног поста! ✨

Корачамо, полако али сигурно ка радости Христовог рођења!

Photos from Манастир Свете Јелисавете Mинск's post 27/11/2023

Молитве нису потребне Господу, него вама.
Учите да се молите. Кроз молитву стичемо мир. Она човеку помаже у борби против греха, против страсти и увреда. Молитва мири човека са Богом и даје му снагу.

Молитва је ваше главно оружје у посту.
Нека би био благословен почетак!

23/11/2023

Бог све види, и стоструко узвраћа сваки наш добар поступак и добру реч.

Знамо како је лако уништити људске односе једном ружном речју и поступком. А обнављање уништеног или чак његова поновна изградња на Божијем темељу се остварује помоћу наших малих добрих дела, покајања и молитве.

Слава и хвала Богу!

21/11/2023

✨Радуј се Михаиле, велики Архиcтратиже са свима небеским силама!✨

Срећан празник и слава свима који обележавају данашњи дан!

Нека је благословено!

20/11/2023

Баш зато што је душа вечна, немојте мислити да се мали корак ка Богу не одражава ни на кога и да ни на шта не утиче. Постајући бољи, приближујући се Господу, чинећи напор Христа ради, не мењамо се само ми, већ се мења и сав свет око нас.

Слава и хвала Богу!

Photos from Манастир Свете Јелисавете Mинск's post 18/11/2023

Веома је важно да у свом свакодневном животу налазимо тренутке у којима ћемо се трудити да се усредсредимо на молитву.
Дакле, не само да их прочитамо већ да схватимо њихов смисао, да се оне дотакну нашег срца.

Захваљујући сабирању ума, срца и наших осећања кроз молитву, богослужење, кроз Причешће ми обнављамо оно јединство ума и душе које је човек изгубио, преовладавамо поделу која се десила после пада у грех.

Зато, одвојимо пар тренутака током дана, колико можемо и фокусирајмо се на оно што је истински важно, јер одавде, можемо понети само своје душе и добродетељи стицане њоме.

Јер, запамтимо, молитва је потребна нама, не Богу.

Слава и хвала Богу!

Photos from Манастир Свете Јелисавете Mинск's post 16/11/2023

Да ли вера може учинити свет лепшим, а људе бољима?

Може. Ваша мала молитва може да помогне људима који су далеко од вас. Лепа реч, мисао, поступак, чак и незнатни, али учињени ради Бога помажу свима око вас.
Свет и време су коначни, а људско срце је дубоко, а душа? Душа је вечна и бесмртна. Ако она буде мирна, на хиљаде људи око вас ће се спасити - каже преподобни Серафим Саровски.

О. Андреј Лемешонок

13/11/2023

Ако човек тражи Бога, веза са Богом одређује његове животне поступке и одлуке у овом животу. Тада се рађа поверење у Бога и човек може да живи богоугодно у околностима у којима се налази.

Бог је за све Отац који воли и Спаситељ.

Photos from Манастир Свете Јелисавете Mинск's post 09/11/2023

Шта значи "предати целог себе, сав свој живот Христу"? За мирјанина, породичног човека? Данас?

Свакодневно молимо Господа да нам помогне да се сачувамо од греха. У свему што радимо, у свему што нам се дешава тражимо Божију вољу и благослов. То не значи да треба да оставимо по страни бригу о нашим ближњима, о извесним материјалним потребама које живот носи са собом. У свему је потребно расуђивање.

Предати свој живот у Божије руке значи одрећи се својих жеља ако у њима постоји нешто грешно, својих планова ако они не одговарају Божијим плановима. Одрећи се свега што нас удаљава од Христа и што нам заклања светлост Божије љубави.

Из едиције "Шта људи питају?", о. Андреј Лемешонок

Photos from Манастир Свете Јелисавете Mинск's post 07/11/2023

С навечерјем празника светог Великомученика Димитрија.

Срећна слава свима који обележавају име овог великог светитеља Цркве.

Нека је благословено!

Photos from Манастир Свете Јелисавете Mинск's post 06/11/2023

Црква Божија је љубав.
Будите у Цркви што чешће можете. То је нешто најбоље што можете учинити - за себе, своје ближње, оне које волите.

Слава и хвала Богу!

04/11/2023

О љубави

Друга добродетељ је нелицемерна љубав према Богу и људима. Љубав обухвата и повезује у једно све добродетељи. Само се љубављу извршава цео закон и постиже богоугодан живот.
Љубав се састоји у томе да се душа положи за пријатеља свог и - што себи не желиш, другом то не чини.
Љубави ради се Син Божији оваплотио (постао човек). Ко у љубави пребива, пребива у Богу. Где је љубав, тамо је и Бог.

"Пољски кринови" Свети Пајсије Величковски

Photos from Манастир Свете Јелисавете Mинск's post 01/11/2023

Сваке недеље браћа и сестре иду у посету Интернату, психијатријској клиници, како би њихови пацијенти имали прилику да учествују на Литургији. Служба се одржава у једном од храмова, посвећеном светој Ксенији Петроградској.

За све оне који желе да знају више - манастир је и основан захваљујући томе.

Тих, давних '90тих, баћушка Андреј је служио у психијатријској клиници која се налази у непосредној близини манастира. Временом је служење Литургије у самој клиници постало отежано и дошли су на идеју да у оближњем парку подигну цркву. То је све што су желели у почетку, цркву, како би могли нормално да обављају службу.

Временом су потребе расле, убрзо су и медицинске сестре које су радиле у клиници пожелеле да буду монахиње, број цркава се множио, са њима и манастирске радионице... и све остало је историја.

Слава и хвала Богу!

Photos from Манастир Свете Јелисавете Mинск's post 27/10/2023

Како стећи поверње у Бога?

Вероватно сопствене, људске снаге ипак нису довољне да бисмо имали поверење у Бога, када нам се чини да је све безнадежно, да се све распада и пропада. Тада треба да молимо Господа да нам пружи руку као Петру када је почео да тоне.

Наша природа не може да прекорачи оквире људских појмова, закона, истина и неистина, јер свеједно све видимо са земаљске тачке гледишта. Тек када се одрекнемо свог "ја", својих расуђивања, свог лажног разума и људског мудровања, Бог ће нам пружити своју рук и почећемо да градимо свој живот на поверењу у Бога.

Андреј Лемешонок

Photos from Манастир Свете Јелисавете Mинск's post 24/10/2023

Бог нам је овај живот дао како бисмо имали времена да се припремимо за "онај" вечни. Овај је кратак, а онај бесконачан. Но, мада је кратак, током њега се могу припремити залихе за читаву вечност.
Свако добро дело одлази онамо као мали улог; а сви такви улози чине општи капитал од чијих ће процената зависити издржавање улагача за читаву вечност.

Ко онамо пошаље више улога, његово ће издржавање бити богатије; ко пошаље мање, његово ће издржавање бити скромније. Господ свакоме даје по његовим делима.

22/10/2023

Дакле, штанд је отворен све време док траје сајам. 💯
Од 10-20 часова. Хала 4!

❤️❤️🤗❤️🥳🤩

Photos from Манастир Свете Јелисавете Mинск's post 18/10/2023

Свет је - нама туђа земља; наш дом је на небу, а предворје тога дома је - земаљски храм. Похитајте онамо, као што из стране земље журе под родитељски кров!
Ту ћете сваки пут наилазити на Очеве загрљаје. Као што деца хитају да се одазову на позив љубљене мајке, желећи да се насладе нежношћу њених речи, тако и ви похитајте у храм.
Ту ће вас наша мати, Црква, са љубављу пригрлити и обилно нахранити свакојаким духовним сладостима.

Photos from Манастир Свете Јелисавете Mинск's post 17/10/2023

"Рече Господ: не судите, и неће вам се судити; и не осуђујте, и нећете бити осуђени; опраштајте, и опростиће вам се.
Дајите, и даће вам се; мјеру добру и набијену и стресену и препуну даће вам у наручје ваше. Јер каквом мјером мјерите онаквом ће вам се мјерити." (ЛК. 6:37,38).

Читање из Јеванђеља на данашњи дан
Фотографије су снимљене на празник Покрова Пресвете Богородице

Photos from Манастир Свете Јелисавете Mинск's post 16/10/2023

Исповест је ваш лични дијалог са Богом, ваше лично обраћање Богу у присуству сведока - свештеника. На исповести нису главни неки детаљи вашег греха, подробности, већ стање ваше душе, да она буде скрушена, да се смири, да осети своју кривицу пред Богом, да је грех заболи.

Можете исписати мноштво страница на којима ћете се присећати грехова из целог свог живота, а да се у принципу ни за шта не покајете, већ да их формално набројите.
Зато треба ставити акценат на то да душа осети бол због греха, да омекша и да поверује у то да ће се поправити.

То је веома важно.

Протојереј Андреј Лемешонок

Photos from Манастир Свете Јелисавете Mинск's post 14/10/2023

Божији дом је Црква Бога живога, стуб и тврђава истине (1. Тим. 3.15). Сходно томе, не треба да гледамо тамо-амо како бисмо видели има ли где истина. Она је - близу.
Буди у Цркви, држи све што она држи - и бићеш у истини, поседоваћеш истину и живећеш по њој и у њој, те ћеш стога заиста бити испуњен животом.

Photos from Манастир Свете Јелисавете Mинск's post 11/10/2023

Многи ће рећи - зашто ја патим више, а други мање? Зашто мене притискају невоље, а други је готово у свему срећан? Мене раздиру муке, а други се теши?
Ако је то општа судбина, онда треба да је деле сви без изузетка.

Управо тако је и деле. Погледајте добро и видећете. Теби је тешко данас, док је другоме било тешко јуче или ће му бити тешко сутра, а данас му Господ допушта да предахне.

Зашто гледати на часове и дане? Гледајте читав живот, од почетка до краја и видећете да свима бива тешко и претешко.
А у животу, као и у природи има и светлих и мрачних дана. Је ли се некад догодило да грозно невреме не прође? Има ли на свету икога ко тако мисли?

Немојте размишљати о својој жалости и обрадоваћете себе надом.

Photos from Манастир Свете Јелисавете Mинск's post 09/10/2023

Дело молитве је главно у хришћанском животу. Молитва је - дисање духа. Ако имате молитве - дух живи; ако молитве нема - нема живота у духу.

Стајати пред иконом и чинити поклоне, то још није молитва него помоћно средство за молитву; читати молитве, напамет или из књижице или слушати их, то још није молитва, него само оруђе молитве или помоћно средство за њено подстицање и појављивање.

А сама молитва је ницање у нашем срцу побожних осећања према Богу - осећања самоунижења, преданости, благодарења, славословља, мољења, скрушености, покорности Божијој вољи, усрдног падања ничице пред Њим и друго.

Свети Теофан Затворник

Photos from Манастир Свете Јелисавете Mинск's post 07/10/2023

"А ја, Боже сачувај, да се чим другим хвалим осим крстом Господа нашега Исуса Христа", каже свети апостол Павле. (Гал, 6,14).
Крст је свака ко патња, мука, понижење - како се њиме хвалити?

Но, ево, апостол Павле се њиме ипак хвали, а са њим и сви апостоли и други крстоносци. Зашто је то тако? Богомудри мужеви су увидели велик значај Крста, високо су га ценили и хвалили се што су се удостојили да га понесу. Они су у њему видели уместо тескобе ширину, уместо горчине сладост, уместо понижења узвишеност, уместо срамоте славу и хвалили су се њиме као што се неко хвали каквим прекрасним украсом и одликовањем.

О, када би нам Господ даровао такав разум и расположење да схватимо и осетимо силу Крста и почнемо њиме да се хвалимо!

Свети Теофан Затворник

Photos from Манастир Свете Јелисавете Mинск's post 04/10/2023

О значају Крста

Господ је наше спасење савршио Својом смрћу на Крсту; Он је на Крсту поцепао рукопис наших грехова; Крстом нас је измирио са Богом Оцем; преко Крста спустио је на нас благодатне дарове и све небеске благослове. Но, Крст Господњи је такав сам по себи. А свако од нас постаје учесник у његовој спасоносној сили ни на који други начин него преко сопственог крста.

Свети Теофан Затворник

Воздвижење Часног Крста,
Септембар 2023.

Photos from Манастир Свете Јелисавете Mинск's post 01/10/2023

Изволите чувајте се пре свега да не доспете на пут ка гордости и да се не заглавите ка њему. Први корак на том путу је придавање вредности себи - сакривени осећај да сам ја нешто а да је други ништа; следећи корак је умишљеност - осећај да сам ја не само нешто, него нешто важно пред људима и пред Богом.
Из ова два се рађа читава гомила гордих мисли и осећања, потпуно противних Богу.

Свети Теофан Затворник

Photos from The Catalogue of Good Deeds's post 30/09/2023

Икона светих праведних Јоакима и Ане. 😇

Манастирска иконописачка радионица

Photos from Манастир Свете Јелисавете Mинск's post 30/09/2023

Манастир је место сусрета.
Сусрета са пријатељима, радошћу, Богом.
Манастир је саборност. Молитва, труд и једноставан живот.

Јесен у манастиру.
Минск, септембар 2023.

29/09/2023

Драги сви,
следећи сусрет је 1. октобра у Петроварадину с почетком у 9:00 часова. 🤗

09/09/2023

Као и увек - видимо се!

Овога пута на сајму књига у октобру, а пре тога, на уобичајеном месту, у порти Вазнесењске цркве на Жаркову.

Добро нам дошли! 🌞

Want your place of worship to be the top-listed Place Of Worship in Minsk?
Click here to claim your Sponsored Listing.

Address


Minsk

Other Minsk places of worship (show all)
Царква Iсуса Хрыста Святых апошнiх дзён у Беларусi Царква Iсуса Хрыста Святых апошнiх дзён у Беларусi
Велозаводская, д. 8
Minsk

Страница Церкви Иисуса Христа Святых последних дней в Беларуси на русском языке.

Mother Maria, Saint Elisabeth Convent Mother Maria, Saint Elisabeth Convent
Minsk

I am a nun of St Elisabeth Convent, Minsk, Belarus. I would like to share with you the beauty and jo

Discipleship International Church page Discipleship International Church page
НЕЗАВИСИМОСТИ 155
Minsk, 786522

НЕ ПОРТИ НАСТРОЙ

daminikanki_by daminikanki_by
Дамініканкі
Minsk, 22023

Сёстры дамініканкі з Беларусі

redchurchminsk redchurchminsk
Савецкая
Minsk

Поздравления Пожелания Афоризмы Поздравления Пожелания Афоризмы
Minsk

Нажмите кнопку WhatsApp, чтобы получить Божье благословение👉

baptist.by baptist.by
Улица Яна Райниса 6, а\я 25
Minsk, 220107

РО Союз Евангельских Христиан Баптистов в Республике Беларусь

Kloster der Hl. Elisabeth Kloster der Hl. Elisabeth
Ulica Vygotskogo, 6
Minsk, 220080

Hl. Elisabeth Kloster (Minsk, Belarus) offizielle Facebook-Seite Wir bieten Einblick in das Kloster

Церковь Христиан Адвентистов Седьмого Дня в Республике Беларусь Церковь Христиан Адвентистов Седьмого Дня в Республике Беларусь
Улица Аннаева, 28
Minsk, 220037

Церковь христиан - Адвентистов седьмого дня в Республике Беларусь (Белорусский Унион Церквей ХАСД)

Свята-Міхайлаўскі праваслаўны прыход Свята-Міхайлаўскі праваслаўны прыход
Менск (Сухарава), вУлица Янкоўскага 2
Minsk

Праваслаўны прыход у імя Архангела Міхаіла знаходзіцца ў мікрараёне Сухарава. Тэл. 259-56-22

Манастир Свете Јелисавете Манастир Свете Јелисавете
Улица Выготского, 6
Minsk

Манастир Свете Јелисавете (Минск, Белорусија)