Mies Book Library

The virtual portal of our physical Neerlandia library. This Library has a collection of about 800 books in the Dutch language from Dutch authors.

You can search part of this collection in our digital catalog. https://mies.librarika.com/

26/08/2024

Het volgende verhaal, Willem Roda van Eduard Heimans, is een jongensboek dat gaat over een avonturenreis naar Australië op zoek naar geluk. Het boek verscheen voor het eerst in 1889. Je zou denken, jeetje wat een oud boek, wees niet bevreesd, het boek voelt redelijk modern aan door het taalgebruik.

Willem Roda woont in Amsterdam, zijn vader is bankier en doet goede zaken, tot op een noodlottige dag zijn vader’s
zaak failliet gaat. Dit brengt schande over de familie Roda, vooral omdat het geld van klanten van vader Roda kwijt
geraakt is. Door deze geb***tenis wordt Willem Roda gepest en getart op school. Op zekere dag wanneer hij over straat loopt wordt hij zo gepest door een groepje jongeren dat hij één van de ‘schooiers’ zo in elkaar slaat dat deze bijna komt te overlijden.

Willem wordt opgepakt door de politie en in de cel gegooid. Na de rechtszaak komt hij in een heropvoedingsgesticht terecht maar hij is niet van plan daar te blijven. Hij weet te ontsnappen en reist als een voortvluchtige door het land.
Hij wil ver weg uit Nederland. Weet hij zijn weg naar Australië te vinden om daar zijn geluk te vinden?
Dit verhaal gaat over rechtvaardigheid, geluk, toeval en hard werken. Ook al heb je geluk en toeval niet altijd in de hand, met het nastreven van rechtvaardigheid en hard werken kan de richting van je leven gedeeltelijk worden afgedwongen.

Dit e-boek van Willem Roda kan gratis gelezen worden via: https://www.gutenberg.org/ebooks/50018
Terwijl het gratis luisterboek hier kan worden beluisterd:
https://librivox.org/willem-roda-by-eli-heimans/
Heb jij onlangs een goed, gezellig of interessant boek gelezen? Is jouw favoriete boek geschreven door een Nederlandse auteur en gepubliceerd na 2000? Dan ontvangen wij graag jouw recentie voor publicatie in De BoeKHoeK.

26/08/2024

Dit keer bespreken we een non-fiction boek over een dorp dat niet bestond, over een kunstmatig dorp in Groningen geschreven door journaliste Karin Sitalsing.
Impuls voor de regio of geldverspilling? Verlies van iets ouds of juist de verwelkoming van iets nieuws?
Met de komst van het dorp Blauwestad verdween een groot stuk van Oost-Groningen voorgoed onder water. Boeren werden uitgekocht, villa’s werden gebouwd. Het infrastructurele project moest de regio opstuwen in de vaart der volkeren. Maar kun je zoiets eigenlijk wel afdwingen?
In Blauwestad vertelt journalist Karin Sitalsing de geschiedenis van dit geruchtmakende tekentafeldorp. Ze neemt de lezer mee naar de optimistische begindagen en de diepe dalen ten tijde van de financiële crisis. Ze spreekt met goedgehumeurde projectontwikkelaars en met boze communisten. En ze bezoekt de
mensen die in het fonkelnieuwe dorp wonen en zij die hun geboortegrond in het water zagen verdwijnen. Blauwestad is een verhaal over de menselijke strijd voor een betere leefomgeving, de pogingen het land naar onze hand te zetten en de vraag of je je thuis kan voelen op een plek die twintig jaar geleden nog niet bestond.
Meer informatie over Karin Sitaling: https://www.bruna.nl/entity/karin-sitalsing-P0001013255
Bron: internet
In eerste instantie vroeg ik mij af of ik dit boek met plezier zou lezen. Maar, omdat het mijn b***t was een boek voor onze bibliotheek collectie te lezen en te bespreken zei ik ja toen Machiel mij dit boek overhandigde. Na twee pagina’s kon ik het niet meer neerleggen. Fascinerend, onbegrijpelijk, leerzaam, emotioneel, humoristisch. En dat niet alleen, ik leerde al lezend en op een plezierige manier meer over de geschiedenis van Noord Nederland en van Oost-Groningen in het bijzonder; een streek
waar ik niet veel van afwist.
Samenvattend, Blauwe Stad - het verslag over boerenland in Oost-Groningen dat werd omgetoverd in een dorp aan een meer, is een opmerkelijk verhaal dat vlot en toegankelijk geschreven is. Je leest het als een boeiende roman.
Blauwe Stad geschreven door Karin Sitalsing is toegevoegd aan het bestand van Nederlandstalige boeken in de “Mies” Bibliotheek van de Dutch Club. Dit bestand wordt samengesteld door Machiel &
Lianna in Perth en Joke & Henri in Nederland.

26/08/2024

Deze maand bespreekt Machiel een stripboek. Niet een kinder- of jongeren stripboek, maar een stripboek voor alle leeftijden. Een stripboek dat over de Tweede Wereld Oorlog gaat, en wel in het
bijzonder de bouw van de ‘Atlantikwall’ in Zuid Holland. Het was een bizar idee van Hi**er om een 5000 km lange verdedigingslinie van de westkust van Scandinavië helemaal naar Frankrijk tot aan de grens met Spanje te installeren. Voor het gedeelte in Nederland werd veel nadruk gelegd op de locaties Rotterdam en Amsterdam. Kijkduin werd ook als belangrijk gezien voor de verdedigingslinie vanwege regeringsstad Den Haag. Het strip verhaal kijkt in het bijzonder naar de impact van deze verdedigingslinie op de mensen van geallieerden en n**i Duitsland zijde.
Het is een leerzaam boek, omdat veel mensen niet veel weten over de Atlantikwall, veelal omdat het grootste gedeelte na de oorlog is afgebroken. Hier en daar zijn alleen wat bunkers overgebleven.
Emotioneel was het gedeelte waar beschreven wordt waar duizenden mensen in Scheveningen hun huis uit moesten omdat dat afgebroken werd om plaats te maken voor de linie. Deze mensen moesten dan maar zelf regelen welk nieuw onderkomen ze konden vinden elders in het land. Verbazingwekkend is dat sommige Nederlandse leidinggevenden zonder mokken gewoon meewerkten met de Nazies aan deze schoonveegactie.

Aan de andere kant was het ook uitzonderlijk te zien, dat in net voor het begin van de bouw van de linie de Nederlanders de Duitsers in Nederland konden waarderen. Ze gedroegen zich immers beleefd en zorgden voor extra inkomen voor de venters. Toen de bouw startte werd het een ander verhaal: Nederlanders werden gedwongen aan de linie te bouwen; deze Nederlanders voelden zich als slaven.
In het stripboek was er ook een aantal Duitse personages die
twijfels trokken aan dit verdedigingslinie-idee, met eliminaties
tot gevolg. Het verhaal is niet heel meeslepend, omdat er
geen centrale karakter in het verhaal speelt omdat de bouw
van de Antantikwall vanuit verschillende ooghoeken wordt
beschreven. Maar zoals eerder gezegd is het een nieuwe en
frisse manier van kijk op een gedeelte van de de vaderlandse
geschiedenis gedurende de Tweede Wereldoorlog die wat
onderbelicht is.
Atlantikwall geschreven door Hennie Vaessen is toegevoegd
aan het bestand van Nederlandstalige boeken in de “Mies”
Bibliotheek van de Dutch Club. Dit bestand wordt
samengesteld door Machiel & Lianna in Perth en Joke &
Henri in Nederland.

26/08/2024

Terwijl de bibliothecaresses van de City of Vincent onze boeken bewerken om op de planken te zetten, lezen wij gewoon door en brengen wij jullie elke maand een nieuwe boek recentie.
Uiteindelijk komen alle boeken die wij in het Neerlandia Magazine bespreken ook op de planken van de nieuwe bibliotheek te staan. Wij streven er naar om zoveel mogelijk variatie in het boekenbestand van de Dutch Club WA te brengen zodat er voor elk wat wils te lezen is.
Deze maand bespreken we de biografie van Ahmed Aboutaleb, sinds 2009 Burgemeester van Rotterdam. Wat een fascinerende persoonlijkheid, wat een fascinerend boek.
Vanaf het moment dat Ahmed Aboutaleb als vijftienjarige jongen vanuit het Marokkaanse Rifgebergte verhuisde naar een Haagse achterstandswijk werkte hij keihard. Hij wilde Nederlands
leren, goed meekomen op school, geld verdienen en carrière maken. De jonge man was ambitieus - ambitieuzer dan zijn leeftijdsgenoten, met of zonder migratieachtergrond. Aboutalebs gedrevenheid maakte hem uiteindelijk één van de eerste spindoctors in Den Haag, de eerste Amsterdamse wethouder van
Marokkaanse komaf, de eerste Marokkaanse Nederlander in de regering en de eerste islamitische burgemeester van een grote Europese stad.
Zelf heeft Aboutaleb de afgelopen dertig jaar zijn verhaal in allerlei delen en varianten verteld. Deze biografie kijkt verder dan Aboutalebs eigen perspectief:
de schrijvers, Elisa Herminades en Ruben Koops, bieden inzicht in het karakter, de ontwikkeling en de omgeving van deze ambitieuze man. Zij vertellen het verhaal over Aboutaleb’s succes zonder de schaduwkanten ervan uit het oog te verliezen.
Meer informatie over de auteurs:
Elisa Herminades & Ruben Koops

https://www.standaarduitgeverij.be/auteur/ruben-koops-en-elisa-hermanides/

Source: https://www.bol.com/nl/nl/ & internet

26/08/2024

We wensen iedereen een plezierig Chinees nieuwjaar met veel gelegenheid voor het lezen van goede boeken.
Wij, Machiel en Lianna, zijn nog druk bezig met het vertalen van de Nederlandse titels van boeken die binnenkort geleend kunnen worden uit de Neerlandia “Mies” Bibliotheek in de City of
Vincent Library, 99 Loftus Street, Leederville, Western Australia.
Inmiddels blijven wij lezen, boeken kopen en erover schrijven zodat jullie op de hoogte blijven van nieuwe titels die maandelijks toegevoegd worden aan de reeds bestaande Nederlandse
titels die door de bibliotheek in de City of Vincent verwerkt worden. Waar mogelijk geven we ook achtergrond info over de auteur(s).

Het boek voor de maand maart heeft als titel “Dag Poes”. Dit boek heeft Illustraties van Mies van Hout, met gedichten van Bette Westera, Koos Meinders, Sjoerd Kuyper, Hans & Monique Hagen.
Deze keer weer eens een kinderboek. We denken namelijk ook
aan de kleintjes bij de Mies Bibliotheek. Dit boek is in eerste
instantie een prentenboek, met een twintigtal ilustratis van een
geliefde huiskat. Elke illustratie weerspiegelt een verschillende
situatie van een huiskat thuis. Om meer duidelijkheid te geven
wat de situatie is van de kat, hebben 5 dichters bij elke illustratie
een gedicht gemaakt. Door deze combinatie wordt de
eigenzinnigheid van de kat goed weergegeven, terwijl kinderen
aan de Nederlandse taal worden blootgesteld, of de
beginnnende student van de Nederlandse taal. Bijvoorbeeld
prent nummer 5 wordt vergezeld door de woorden van tien tot
één... Gelukkig Nieuwjaar. Nou dat komt goed uit, net na het
Westerse en Chinees Nieuwjaar. Veel leesplezier, het boek zal
spoedig beschikbaar zijn in de Mies Bibliotheek.

26/08/2024

We wensen iedereen een plezierig nieuwjaar met veel gelegenheid voor het het lezen van goede boeken.
Wij, Machiel en Lianna, zijn nog druk bezig met het vertalen van de Nederlandse titels van boeken die binnenkort geleend kunnen worden uit de Neerlandia “Mies” Bibliotheek in de City of Vincent Library, 99 Loftus Street, Leederville. Website www.library.vincent.wa.gov.au
Inmiddels blijven wij lezen, boeken kopen en erover schrijven zodat jullie op de hoogte blijven van nieuwe titels die maandelijks toegevoegd worden aan de reeds bestaande Nederlandse titels die door de bibliotheek in de City of Vincent verwerkt worden. Waar mogelijk geven we ook achtergrond info over de auteur(s).
Het boek voor de maand februari heeft als titel “Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd”. Dit boek is geschreven door Charles den Tex en Anneloes Timmerije.
Lienke en Guus Hagers hebben in elkaar de liefde van hun leven gevonden.
Als de Tweede Wereldoorlog ook Nederlands-Indië in zijn greep krijgt, verliezen ze alles wat ze hadden, en elkaar. Hij is een van de beste gevechtsvliegers van de Indische Luchtvaart en wordt voor een korte missie naar Australië gestuurd. Voor hij terug kan, valt Japan Indië binnen en wordt Lienke gevangen genomen. Drie jaar lang vecht de stille, onverschrokken vliegenier om te kunnen terugkeren naar Java, naar zijn vrouw. Alles wat hij doet, doet hij om haar weer te vinden. Daardoor raakt hij onverwacht verstrikt in een vuil politiek spel.
Mooi, meeslepend en vooral goed lezend verhaal over een stuk van de tweede wereld oorlog waarover bij de lezer wellicht niet zoveel bekend was. Ondanks dat het een roman is krijgt de lezer toch veel informatie over hoe de tweede wereld oorlog zich afspeelde rond Indië en Australië.

Bron: bol.com
Meer informatie over de auteurs:
Charles den Tex: https://charlesdentex.nl
Anneloes Timmerije: www.anneloestimmerije.nl/bio/

26/08/2024

DeBoeKHoeK
Op dit moment is er geen nieuws over de nieuwe locatie van de
Neerlandia “Mies” bibliotheek. Lianna & Machiel werken nou
samen met de City of Vincent bibliotheek in het catalogiseren van
de Nederlandstalige boeken die daar een onderkomen gaan vinden.

Inmiddels hebben we weer een goed Nederlandstalig boek gevonden waarvan onderstaande samenvatting.
Dit boek zal begin 2024 geleend kunnen worden uit de Neerlandia “Mies” Bibliotheek in de City of Vincent Library, 99 Loftus Street, Leederville.
Uittreksel
‘We gingen om te baren, verscheept op bestelling van de heren ginds, zeven meisjes die vaak nog niet eens waren gekust.’
Maria van Aelst wordt als jong meisje door haar ouders naar de Oost gestuurd. Batavia, in 1625 een hete, stinkende puinhoop, heeft meisjes nodig. Nette Hollandse meisjes om Hollandse kinderen te baren. Ze wordt uitgehuwelijkt, maar anderhalf jaar later is ze al weduwe. In Batavia valt ze op door wie ze is en wat ze doet. Ook bij Antonio van Diemen, de latere gouverneur-generaal van Oost-Indië. Maria, pas tweeëntwintig jaar, heeft dan net haar tweede man begraven. En ze is rijk. Want in plaats van te zuchten onder de natte hitte, gaat ze handelen. Ze doet het, dwars tegen alle verboden in, om het wachten op een kind te verzachten. En omdat ze het wil.
In De mannen van Maria vertelt Anneloes Timmerije het verhaal van
een vrouw die in een bikkelhard tijdperk zag wat haar mogelijkheden waren, haar eigen weg koos en deed wat geen enkele vrouw voor haar had gedaan.
Een groet,
Machiel & Lianna

26/08/2024

Lampje recensie

Het verhaal van Lampje (Annet Schaap) begint op een onbepaald tijdstip en een onbepaalde plek, waar Lampje met haar vader in een vuurtoren woont. Op het eerste gezicht lijkt het een idyllisch beeld, maar niets is minder waar. Vader heeft Lampje de verantwoordelijkheid gegeven om elke avond de vuurtoren met lucifers aan te steken, omdat hij het zelf niet wilt of kan doen. Op een avond ontdekt Lampje dat er nog maar een lucifer over is om de vuurtoren aan te steken, omdat ze vergeten was om nieuwe te kopen. Als zij probeert de vuurtoren aan te steken, wordt de lucifer uitgeblazen door een vlaagje wind, en kan Lampje de vuurtoren niet meer aansteken, met alle nare gevolgen van dien.

De thema’s van dit verhaal zijn woorden die met een V beginnen. Ten eerste zijn dat niet de V van Vuurtoren, de V van Varen, de V van Verliefdheid, of zelfs de V van Vlam. Maar de V van Verantwoordelijkheid, de V van Verwachtingen en de V van Vriendschap. Dit verhaal reflecteert op de huidige complexe samenleving, waarin jongeren tegenwoordig leven. In deze complexe samenleving wordt veel Verantwoordelijk verwacht en worden hoge Verwachtingen gesteld van de jongeren, maar met Vriendschappen is het makkelijker om deze complexe samenleving te navigeren. Ook de andere thematische woorden die met een V starten zoals Vreemd en Vertrouwen doen hun opwachting in het thema van dit boek. Bijvoorbeeld in het verhaal moet lampje ook ontdekken wat voor Vreemds in de kamer in het torentje verschuilt. Die ontdekking kan alleen gedaan worden met Vertrouwen dat iets Vreemds (bijvoorbeeld vreemdelingen in de samenleving) niet altijd gevaarlijk is maar juist deuren kan openen.
Dan blijft er nog de V van Vader over; soms wordt het leven ook voor hen te veel, maar dan is er de mogelijkheid voor de kinderen om hun Vaders te helpen om trauma's uit het Verleden te accepteren en te Verwerken.

11/10/2023

Boekliefhebbers,

a.s. zondag 15/10 boekenmarkt met Nederlandstalige boeken en enige dvds. 50c per boek of dvd. De opbrengst gaat naar de nieuwe Nederlandia bibliotheek die binnenkort in de City of Vincent geopend zal worden.
Boekenmarkt is van 12.30 tot 2pm in Morley Windmills Soccer Club, Broun Ave, Embleton.

Cash betaling.

06/09/2023

De BoeKHoek
This column is normally written in the Dutch language as we discuss
and recommend Dutch language books that are added to the collection
we have presently available for our members. Yet, this article is about
how we rescued the Neerlandia library for our interested following.

When we still had our own building, we were able to provide our members a designated reading area. A
chair, a table and an environment that was inviting to read a book, to borrow one or just finger through the
pages.
A driving force in the last few years of the old building was the late Mies Devilée who understood the
importance of having a Dutch language books collection in Perth. It was her initiative to invite members of
the Dutch Community who travelled to The Netherlands, to return to Perth with a latest issue of a book of
their own choice to donate to the Neerlandia Library.
This was readily and enthusiastically received by the greater Dutch Community. Hence, we were able to
build an extensive and interesting collection of Dutch language books. It was for this reason that after her
passing, the library was named “The Neerlandia Mies Library”.
After the Dutch Club moved to its current location at the Rhein Donau Club, we were given a pleasant
space with lots of bookshelves and so we shared a library area with RDC’s books. As she had done before
the move, Mies would be at the club house in Myaree an hour before the Maas & Waal Drinks and
exhibited 20 books or so on long tables to make the patrons aware of the books available to them.
A logistic problem developed however, when it became clear that on the Friday nights the whole area
around the library is occupied by active members of the RDC Shooting Club. This meant that on those
Fridays the library was not available to the public. This was obviously a big set-back. An additional
problem appeared over time when the library became a storage room for the Seniors’ Thursday equipment.
As the books were now not available any longer and difficult to reach, no-one came to borrow and as no
books were borrowed, the committee assumed that the Dutch Community is not interested in reading Dutch
books. On top of that RDC wanted its space back. What to do? Where to go with our books?
After we approached a variety of libraries, we found space for our Dutch language books in the library of
the City of Vincent, Loftus Street, Leederville. We are currently tidying up the space at RDC by going
through every book to decide, whether it will come with us or whether it will be donated to the Save the
children Fund. We have a few criteria to keep a Dutch language book: 1) Dutch author; 2) contemporary/
relevant contents; 3) authors mentioned in the Canon van de Nederlandse letterkunde/Dutch literary Canon,
which was compiled in 2002 by members of the Maatschappij der Nederlandse Letterkunde.
The Canon exists of the 100 (and then some) most classic literary authors and the 125 most classic works in
the Dutch language. In 2021 the Canon was updated and consequently Anton de Kom’s: “Wij slaven van
Suriname” was added to the Neerlandia book collection.
No doubt you will share our relief and happiness of having saved about 400 titles that will be, before too
long, available again in Vincent. Not just to Neerlandia members, but also to the greater community, be it
friends and guests visiting Perth or adolescents studying Dutch as an ATAR subject.
Meanwhile we will continue to review books and tell you about them. Don’t forget that you can listen and
download “audible Public Domain books” for free through a website, which Machiel discovered on the
Internet. Please contact him if you are interested in using this free, fascinating facility. Machiel is on:
[email protected] It goes without saying that we will keep you updated on the progress of the move to
the beautiful, light, user friendly library in the City of Vincent with ample free parking available.

13/08/2023

Uit het juni 2023 Neerlandia Magazine.

Fleur en Avril 4Ever – Een vriendschap met hindernissen. Geschreven door Pluisebol en Sabarinde .
In oktober schreef ik een recentie over het boek Fleur en Avril, 2Far – een vriendschap zonder grenzen. Het verhaal over twee 11 jarige hartsvriendinnen waarin beschreven wordt hoe beide meisjes het vertrek van Avril uit Nederland naar Australie beleven. Ik had genoten van dat boek. Het was dan ook met veel plezier dat ik aan deel 2 begon, Fleur en Avril 4Ever – een vriendschap met hindernissen.
Ik werd niet teleurgesteld: Inmiddels zijn de meisjes 12 jaar en
alhoewel zij er nu aan gewend zijn dat zij elkaar niet dagelijks zien en er nieuwe vrienden in hun dagelijks leven zijn gekomen, blijven de twee vriendinnen elkaar hartstochtelijk missen. Gelukkig dan ook dat zij met behulp van internet, computers en social media elkaar regelmatig kunnen zien en spreken. Toch is dit niet genoeg voor hen.
Was Fleur in deel 1 degene die het recht in eigen handen nam, in dit deel is het de b***t aan Avril om hevig te protesteren tegen het besluit van haar ouders ooit te emigreren en de meisjes daardoor uit elkaar te halen.
Ook dit deel is geschreven met veel inzicht en kennis van de gedachte - en gevoelswereld van meisjes in de tiener jaren; de handelingen, de wanhoop, de onzekerheid, de boosheid en het heerlijke spontane van jonge mensen. Daartegenover staat de ouderlijke liefde en de warmte die voor beide vriendinnen als een deken om hun schouders ligt.
Zoals in het vorige deel, zitten ook in dit deel spannende momenten wanneer Avril de Australische pers benaderd en de politie bij Fleur op de stoep staat. En, zoals in het vorige deel, heeft ook deel twee een logisch en hartverwarmend einde.
De kracht van beide boeken zit in de realiteit van de verhalen. Alles
wat de meisjes voelen en beleven is herkenbaar – herkenbaar als
migrant die alles in het vaderland achterliet EN herkenbaar voor de in het vaderland achtergeblevenen.
Deze twee aanraders, deel 1 en deel 2, werden geillustreerd Lisande Dingjan; beide delen zijn te leen in de Mies Bibliotheek van Neerlandia. Veel leesplezier toegewenst!

13/08/2023

Uit het mei 2023 Neerlandia Magazine.


Boekbespreking: ”De Strijd om de Grebbeberg” van . In de mei BoekHoek lezen jullie een toepasselijke boekbespreking. “De Strijd om de Grebbeberg” is namelijk een beeldverhAaal, of , over de Slag om de Grebbeberg gedurende de Tweede Wereld Oorlog.
Volgens de auteur, Hennie Vaessen, is de Slag om de
een onderbelichte geb***tenis die meer
aandacht verdient.
In het verhaal volgen we “De Rooie”, “Bolle” en Johannes Eibergen, drie Nederlandse soldaten die begin april 1940 betrokken zijn bij de strijd tegen de Duitsers.
Door de geb***tenissen tijdens de oorlog worden de levens van deze drie mannen onvermijdelijk met elkaar verbonden.
De Duitse inval is nog niet geschied en sommige soldaten denken dan ook dat Nederland neutraal zal blijven, net zoals Nederland neutraal bleef tijden de Eerste Wereld Oorlog; anderen weten wel
beter.
Er worden voorbereidingen getroffen om het vaderland te verdedigen door bv greppels te graven van waaruit soldaten op veilige afstand op de vijand kunnen schieten. Ook wordt een poging ondernomen om gedeeltes van het land onder water
te zetten en zodoende een natuurlijke barrière te creeëren om de vijand tegen te houden. Helaas mislukt dit laatste want, omdat het stevig vriest, bevriest het water waardoor de vijand met gemak de barrière kan oversteken.
“De Rooie” zit inmiddels in de gevangenis omdat de majoor hem betrapt heeft op het stelen van sigaretten uit een winkel. Hij weet echter uit de gevangenis te ontsnappen en voegt zich vervolgens bij zijn kameraden die met de rest van het 8ste regiment naar
Rhenen trekken.
Nabij Rhenen, op de Grebbeberg, barst de strijd los maar het blijkt een verloren zaak.
De majoor verlost op dat moment de soldaten van hun taak om te vechten alvorens hij zelf ten strijde trekt – desnoods tot de dood toe. Echter, “de Rooie” laat zich van zijn beste kant zien en volgt de majoor om zijn makkers te helpen. Uiteindelijk worden zij inderdaad terug gestuurd door de majoor waardoor deze soldaten het verhaal over de slag om de Grebbeberg kunnen navertellen.

Analyse:
Dit beeldverhaal is een simpel verhaal met een diep thema. Niet alleen in de Tweede Wereld Oorlog maar in vele, zo niet alle oorlogen, zijn er momenten waar heldendaden worden verricht die niet “het nieuws halen”. Deze heldendaden zijn echter wel noemenswaardig wanneer er gesproken wordt over de verdediging van het Vaderland.
Offers worden niet alleen op het slagveld gemaakt – ook aan burgers worden offers gevraagd om het algehele landsbelang te dienen. En zoals in zovele verhalen reeds beschreven is kunnen heldendaden, in welke hoedanigheid dan ook, uit een onverwachte hoek komen.
Machiel

13/08/2023

Uit het Neerlandia Magazine april 2023.

Boekbespreking: “ ” door Charles den Tex.
Wat geb***t er als iemand je identiteit steelt? Als er iemand
rondloopt met jouw paspoort, een auto op jouw naam heeft
geregistreerd, heb je zonder dat je het weet een probleem. Maar als die onverlaat dan ook nog eens een
dodelijk verkeersongeluk veroorzaakt, dan komt de politie langs en dan weet je dat je echt een probleem
hebt. Charles Den Tex heeft over het stelen van persoonlijke identiteiten en de manier waarop criminelen en
terroristen van die gestolen papieren gebruik maken, een heel erg goede thriller geschreven.
In ‘Cel’ wordt de identiteit van Michael Bellicher gestolen. Hij komt er achter dat er iets
grondig mis is, als hij verdacht wordt van een dodelijk ongeluk. Hij wordt verhoord en
vervolgens aangehouden door de politie. Het blijkt dat hij in Monster, een dorp in het
Westland, is doorgereden na een aanrijding, waarbij een fietser om het leven is gekomen.
Maar daar was hij helemaal niet, weet Bellicher. Maar geen agent gelooft hem. Bellicher
moet tegenover politie en justitie bewijzen dat iemand zijn identiteit heeft gestolen. Op die
speurtocht komt hij er achter dat het geen alledaagse criminelen zijn die zich hiermee
bezighouden. Zijn naam is zelfs doorverkocht aan een schimmige instelling die banden lijkt
te hebben met internationale terroristen.
Bellicher was ook de hoofdpersoon in het vorige boek van Charles den Tex, ‘De macht van meneer Miller’,
waarvoor de schrijver voor de tweede keer de gouden strop won. Met deze hoofdpersoon lijkt Den Tex het
helemaal te hebben gevonden. De snelle taal die Den Tex gebruikt, past precies bij zijn hoofdpersoon, een
Amsterdamse bedrijfsadviseur. Verder is het niet alleen de spanning die door de auteur prachtig wordt
opgebouwd. Het zijn ook de bijtende humor en de vreemde vogels in het boek die boeien. De
beschrijvingen van de glazen stad liegen er verder niet om. De deprimerende kerktorens die boven de
kassen uitsteken, worden al net zo goed beschreven als de dwaalweggetjes die overal en nergens door het
Westland lopen.
‘Cel’ laat de lezer achter met een gevoel van onbehagen, want er zal maar iemand rondlopen die er met
jouw leven vandoor gaat. Maar tegelijk is het boek een echte actiethriller met achtervolgingen, knokpartijen
en militaire ondervragingen, die de lezer van spanning op het puntje van zijn stoel houdt. Een perfect boek
is misschien wel te veel gezegd, maar Charles den Tex komt er met zijn nieuwste boek in ieder geval wel
dichtbij.
Bron: Thrillerweb
Naschrift: Een echte aanrader: Onbehagen en spanning gaf dit boek mij - wat een spannend boek was dit.
Ik kon het niet neerleggen. Tijdens het lezen van dit boek kocht ik een papierversnipperaar en elk stuk
papier met mijn contact gegevens wordt nu versnipperd. Het heeft me ook een heel goed inzicht gegeven in
de waarde van privacy en hoe machteloos men is wanneer identiteit is gestolen en daarmee privacy is
verloren. LP

13/08/2023

Uit het Neerlandia Magazine Maart 2023.

Boek recentie: Wendila, Oog om Oog.
Beste lezers, tijdens zijn bezoek aan Nederland afgelopen
December, bezocht Machiel van der Stelt een *. Tot zijn vreugde zag hij daar een aantal educatieve (comic book), die hij selecteerde voor een BoekHoek review.
Het eerste stripboek dat Machiel oppakte en hier bespreekt is:
‘Wendila, Oog om Oog’ van .
Het verhaal speelt zich af in Nederland gedurende de Romeinse
tijd. De Romeinse tijd is de periode tussen 40 AD en 300 AD. In
het verhaal volgen we Wendila, die een slavin van Sextius Salvius is. Samen moeten ze een gevaarlijke reis ondernemen.
Sextius Salvius is een oogarts en hij moet een VIP, die een oogkwaal heeft, bezoeken en opereren.
De ietwat koppige en slimme Wendila bevrijdt zich gedurende de reis langzaam maar zeker van haar rol als slavin en ontwikkelt zich tot reisgenoot van Sextius Salvius. Zij blijkt heldhaftig en sterk te zijn en zo weet zij Sextius Salvius een aantal keren te beschermen
tegen dreigend gevaar.
Het stripboek is een meeslepend verhaal. Wat maakt dit stripboek educatief? Wat bij het lezen naar boven komt, is dat de Romeinse
periode, in tegenstelling tot wat men wellicht verwacht wat betreft vergaarde kennis en de aard van de samenleving, een ontwikkelde en geavanceerde periode was.
Een voorbeeld van deze ontwikkelde beschaving in dit verhaal is dat de diagnose van staar kon worden vastgesteld en dat toen al met oog operaties deze kwaal te verhelpen was. Ook waren medici in staat bevallingen via keizersnee uit te voeren.
Uiteraard waren de procedures niet zo geavanceerd als tegenwoordig qua verdoving, hygiëne en overlevingskansen maar de medische kennis was aanwezig.
Het zijn deze feiten die het verhaal niet alleen spannend maar ook leerzaam maken. Omdat de verhaallijn simpel is, leest het boek makkelijk. Ondanks het ontbreken van een sterke karakter boog die emotionele- en intellectuele leermomenten van de hoofdpersoon
uiteenzet, blijft Wendila een plezierig boek om te lezen.

*Het Waterliniemuseum is gevestigd op Fort bij Vechten, één van de grootste forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Op deze unieke plek, op de grens van de Romeinse Limes en in de Nieuwe Hollandse Waterlinie, komen cultuur en natuur samen. Ontdek door interactieve presentaties, persoonlijke verhalen, digitale media
en leuke activiteiten het verhaal van water als bondgenoot én kracht.

Want your organization to be the top-listed Government Service in Perth?
Click here to claim your Sponsored Listing.

Category

Telephone

Address


99 Loftus Street
Perth, WA
LEEDERVILLE,WA6007

Other Libraries in Perth (show all)
Town of Cambridge Library Town of Cambridge Library
99 The Boulevard Floreat
Perth, 6014

Cambridge Library is your community hub to read, study, learn and explore. We cater to all members of the community and have resources to suit all ages. Contact us, visit us or con...

Murdoch University Library Murdoch University Library
90 South Street
Perth, 6150

We have three branches across two campuses. You can find opening hours for all libraries at https://w

Tall Tales Book Nook & Seed Library Tall Tales Book Nook & Seed Library
Corner Of Holleton Terrace
Perth, WA6025

Vincent Community Jigsaw Library Vincent Community Jigsaw Library
Bourke Street
Perth, 6007

A community group for jigsaw lovers in Perth WA. We run a monthly lending library and puzzle swap ev

Armadale Libraries & Heritage Armadale Libraries & Heritage
Armadale Library, Armadale Central Shopping Centre, Orchard Avenue, Armadale
Perth, 6112

City of Armadale Library Service

Leederville Toy Library Leederville Toy Library
99 Loftus Street
Perth, 6007

Leederville Toy Library is a not-for-profit organisation, run for members, by members.

Town of Victoria Park Library Town of Victoria Park Library
27 Sussex Street
Perth, 6101

The library offers a range of programs and events for all ages!

Belmont Toy Library Belmont Toy Library
Centenary Park Community Centre
Perth, 6104

The Belmont Toy Library is a not for profit toy lending library located at Centenary Park Hall

State Library of Western Australia State Library of Western Australia
25 Francis Street
Perth, 6000

This page shares updates, stories and photographs from the State Library of Western Australia.

Coolbellup Library Coolbellup Library
90 Cordelia Avenue
Perth, 6163

Coolbellup Library is one of the three Cockburn Libraries. Borrow books, ebooks, audiobooks, dvds, magazines and more. Free wifi and computer use.

Morley Library Morley Library
240 Walter Road, West
Perth, 6062

Welcome to Morley Library

Inglewood Library - City of Stirling Inglewood Library - City of Stirling
895 Beaufort Street
Perth, 6052