UP Leuven

UP is een rectorale dienst van de KU Leuven die aandacht heeft voor zingeving, solidariteit en gemeenschapsvorming.

Hoopvol onderweg 03/09/2024

Is de paus nu liberaal of conservatief? Of beide? Je weet er meer over dankzij dit zeer informatieve overzicht van thema's en perspectieven in verband met het , van het team van Didier Pollefeyt van KU Leuven. Met aandacht voor oa , , en .

Zinvol ook voor journalisten.

Hoopvol onderweg Paus Franciscus bezoekt van 26 tot 29 september 2024 ons land naar aanleiding van het 600 jarig bestaan van de KU Leuven en UC Louvain. Het is een uniek bezoek omdat de Paus niet frequent een Europees land bezoekt. Het programma kan gevolgd worden op https://www.popevisit.be/.

01/09/2024

Op de website van RK synodeproject Luisterend op weg staan volop boeken over . Waaronder de bundel die ik zelf pas redigeerde, de toespraken van Timothy Radcliffe, en een praktisch boek van Carine Dev. Alle drie in bevattelijke taal geschreven. De eerste te koop bij Paulist Press (gewoon via je lokale boekhandel), de tweede en derde via Halewijn.

Meer weten over synodaliteit? Ermee aan de slag? Hier vindt je inspiratie!

29/08/2024

Een voor komende zondag, bij de preek die eerder hier op facebook te lezen viel, en die gaat over het zoeken en vinden van de goede richting. Met trouw voor de traditie van de voorvaderen en wat er past hier en nu.

(Louter regel-ethiek, daar krijgt Jezus de kriebels van, zie Mc 7 en het voorbeeld in Lc 14: wie zou er niet op sabbat z'n zoon of dochter uit een put redden?)

Viering zondag om 11.00 in UP Leuven,

28/08/2024

Alvast de voor zondag, Leuven, wellicht ter inspiratie :-).

Beste medegelovigen,

1.

Het zijn spannende tijden in de kerk. De ontwikkeling van het aantal kerkgangers en de ontwikkeling van het aantal vrijwilligers en de ontwikkeling van het aantal voorgangers roepen grote vragen op. Kunnen we zo door blijven gaan? Moeten we inzetten op andere vormen: andere liederen? Een andere stijl, met meer stilte en meditatie? Meer lekenvoorgangers en wie weet wijding van vrouwen? Of moeten we structureel hervormen, lees, kerksluiting?

Vrees niet: ik ga vandaag niet zeggen hoe het verder moet. Mijn bedoeling is niet om te dicteren dat dit wel de goede weg vooruit is, en dat niet. Ik wilde alleen de kwestie thematiseren: de ontwikkeling van het aantal kerkgangers en de ontwikkeling van het aantal vrijwilligers en de ontwikkeling van het aantal voorgangers roepen grote vragen op.

Waar ik wél iets over wil zeggen, is over hoe we die grote vragen best benaderen. Hoe zoeken we de goede antwoorden—op deze vragen en op andere vragen. Daarbij helpen de lezingen ons. Ze geven opties weer: zo zou het kunnen. Een eerste strategie legt de nadruk op de gebruikelijke manier van doen. De Farizeeën noemen dat “de overlevering van de voorvaderen.” Het verleden doet ertoe. Het is de strategie van de trouw aan regels waarin dat verleden is vastgelegd. De andere strategie legt op het doel: wat helpt in de huidige omstandigheden om God te eren en heil te bewerken? Dat is de strategie van de creativiteit en de bezieling, waarbij het heden juist belangrijk is. Twee strategieën dus. Bij de ene is trouw eerder regels belangrijk zijn, bij de andere creativiteit en bezieling.

Voor wat meer zeg over beide manieren van doen, beide benaderingen, is het misschien goed om ook nog te zeggen dat beide strategieën ook een rol spelen bij vragen in andere domeinen dan de kerk. Denk aan de politieke kwesties van het moment: we moeten bezuinigen, maar waarop precies. Denk aan beleidsplannen op het werk of dilemma’s in het gezin. Het zijn niet alleen spannende tijden in de kerk!

2.

Een eerste strategie is dus die van trouw aan de overlevering. Het gaat niet om wat ik voel, maar om wat er is vastgelegd. Of dat nu van godswege komt, zoals de tien geboden in de eerste lezing, of wat we onder elkaar afgesproken hebben. In de ethiek heet dit de benadering van de regelethiek. Het beste wat je kunt doen is het toepassen van algemene principes.

In de moderne tijd heeft deze eerder objectieve manier van doen de wind niet mee. We zijn eerder van het subjectieve dan van het objectieve; eerder van wat ik voel dan van wat voorgegeven is. Toch denk ik dat we de trouw aan de overlevering niet te snel moeten afschrijven. Als de overlevering formuleert als “dat wat goed is gebleken”, klinkt het heel anders! Ineens blijkt dat de overlevering helemaal niet los staat van ervaring. Daar komt nog bij dat principes en regels helpen om de emotie van het moment te relativeren, en ons beschermen tegen de dictatuur van het gevoel.

Om maar een voorbeeld te noemen: als je je ouders alleen maar zou bezoeken als je daar zin in had, als je er een diep gevoel bij had, tja, dan zou het aanzienlijk minder gebeuren dan zou passen bij de christelijke caritas. Hetzelfde geldt voor het doen van huistaken als stofzuigen of de boodschappen, en zelfs voor alles wat tot het spirituele leven behoort, zoals naar de kerk gaan of bidden. Gelukkig doen we regelmatig de zaken waarvan we weten dat ze goed zijn, zonder dat we dat sterk persoonlijk zo voelen. Of terug naar het voorbeeld van onze kerken: dat we in deze gemeenschap een bepaalde manier van doen hebben, dat kun je niet zomaar terzijde schuiven; dat heeft iets te zeggen. En evenmin kun je zomaar kerken sluiten.

3.

Maar regels kunnen uit balans raken. Regels hebben blinde vlekken. Stel je bijvoorbeeld voor dat je zoon op sabbat in een put valt, werpt Jezus ergens op (Lukas 14). Wie zou hem dan niet redden? En dus is Jezus gefrustreerd dat de Farizeeën absoluut vasthouden aan de traditie van de voorvaderen, aan regels en principes. Zien ze niet dat ze daarmee God eren met de lippen, maar niet met het hart—“in principe” niet “in feite” en evenmin “van harte”?

In plaats daarvan stelt Jezus voor om goed te letten op wat ons beweegt, op onze innerlijke beweegredenen. Jezus noemt vooral wat er mis kan gaan wat die beweegredenen betreft, maar het kan ook goed gaan. Worden we bewogen door geloof, hoop, en liefde? Betrokkenheid op onze naaste? Mildheid en ontferming? Dan is er grote kans dat we op de goede weg zitten. Dan zullen we principes en uitgangspunten op de goede manier inzetten. Of worden we eerder bewogen door hardheid en oordelen? Door oppervlakkige ikkigheid (het woord is van Dirk de Wachter)? Door intellectuele luiheid: zo is het nu eenmaal? Dan zouden we onze eigen zoon nog in de put laten stikken, want het is sabbat.

Ook hier zijn de voorbeelden helder. Als je op bezoek gaat bij een vriend die in het ziekenhuis ligt, laat het dan van harte zijn. Of als je opkomt voor de traditionele manier van doen in de parochie, of op je werk, of in het gezin, laat het dan zijn met bescheidenheid, als bijdrage aan het gesprek.

4.

Grote vragen zijn er in de kerk, en ook in ons leven. Ik heb twee opties geschetst. Ze komen naar voren in het evangelie, en ze komen naar voren in de ethiek, en eigenlijk kennen we ze uit ons eigen leven. Zoals ik u beloofde: ik zal u niet zeggen hoe het verder moet. Dit is een preek met een open einde. Ik weet alleen dat als we te weinig traditioneel zijn, dat het dan misgaat; en als we te weinig ruimdenkend zijn, dan gaat het ook mis.

Misschien sluit ik het beste af met ons te troosten dat dit open einde typisch bij het leven hoort, en ook typisch bij de kerk hoort. U weet misschien dat het Vaticaan probeert de kerk bij te sturen in de richting van synodaliteit. Daar zou veel over te zeggen zijn, en ook over te lezen, want ik publiceerde er pas een boek over, maar wat daar vandaag relevant van is, is dat we als kerk onderweg zijn. De kerk is een pelgrim. Pelgrimeren klinkt romantisch, maar is in feite ook veel zoeken, open staan voor koerswijzigingen, je aanpassen aan de omstandigheden. En dus is steeds de vraag: wat is nu goed?

Bidden we om de genade om goede pelgrims te zijn, vol eerbied voor de overlevering van de vaderen, voor wat goed gebleken is, en ook vol eerbied voor wat daarvan hier en nu waar en wijs is.

(Afbeelding van https://www.wandel.nl/routes/pelgrim-zuid-limburg/ .)

Photos from UP Leuven's post 09/08/2024

(ENGLISH BELOW)
Over een maandje is het al zover... de UP Onthaaldagen (9 tot 13 september)!
Maak kennis met het studentenleven in Leuven en maak vrienden nog voor het academiejaar start! 💪
Alle studenten die nieuw zijn in Leuven (KUL en UCLL) kunnen deelnemen, ongeacht of je in je eerste jaar zit of niet. Er zijn nog enkele plekjes vrij!
Info & inschrijving: https://www.kuleuven.be/up/onthaaldagen

One month until the UP welcome days (9 to 13 September)!
Get to know student life in Leuven and make friends from different fields of study, both local (Flemish) and international even before the academic year starts! 💪
All students that are new in Leuven (University and UCLL) can join the UP Welcome Days. It doesn’t matter if you’re in your first year or not! There are still a few places left! Info & registration: https://www.kuleuven.be/up/onthaaldagen/welcome-days-home

06/08/2024

(ENGLISH BELOW)
Ben je op zoek naar een kot in Leuven?
Ben jij een echt community beest?
Wil je tijdens je studententijd proeven van sociale, interculturele en levensbeschouwelijke initiatieven in Leuven?
Dan is een UP-kot iets voor jou!
We hebben nog één plekje vrij in CELINA (residentie COPAL)
Academiejaar 2024-2025, kamertype 4.
Meer info & je kandidaatstellen kan via www.gemeenschapshuizen.be

Are you coming to study in Leuven next year?
Do you look for a place to live where it feels like home?
And do you want to share your daily life with both international and Flemish students?
Then our community houses might be just the thing for you!
We have one room available in CELINA (residence COPAL)
Academic year 2024-2025, room type 4.
More information & application through our website: www.gemeenschapshuizen.be

upload.wikimedia.org 05/08/2024

Reeds de voor , volgende week in de UP Leuven. Wellicht hebben mede-predikanten er wat aan.

Een beetje verwarrend is het wel: we vieren Maria’s ten-hemel-opneming. Qua chronologie is het heel helder: dit speelt zich af na haar overlijden. Maar de liturgie vestigt onze aandacht juist op, het begin van haar leven, als ze met Elisabeth samen zich verwondert over Gods goedheid – het Magnificat. Kortom, gaat het vandaag over het begin, of gaat het over het einde?

Deze chronologische verwarring zou ik willen kwalificeren als een heilzame verwarring, die ons op het goede spoor zet. Dat goede spoor heeft te maken met een wat algemenere vraag, namelijk, gaat het vandaag over Maria, of gaat het over God? Het feest wekt de indruk dat we het hebben over het leven van Maria, en dan natuurlijk met name het einde van dat leven. Na het graf volgt in het geval van Maria nog een volgende etappe, haar ten-hemel-opneming. En eventueel zelfs haar kroning in de hemel. (Wij gewone stervelingen missen toch wel wat.) Dat is een meer historische lezing van het feest. Maria staat daarin centraal.

Maar bij een meer theologische lezing van het feest, verbleekt de chronologie en gaat het helemaal niet meer over Maria. Immers, in de lofzang van Maria spreekt Maria niet zozeer over zichzelf, maar over Gods die genadig neerziet en zich ontfermt over zijn volk. Die ontferming geldt dus allen, niet Maria.

Dat het over God gaat en over Gods ontferming, dat wordt nog veel duidelijker als we de paralleltekst lezen, uit het Eerste boek Samuel (hfdst 1-2). Daar lezen we dat Elkana twee vrouwen had, Hanna en Pennina. Hanna kon geen kinderen krijgen, wat in die tijd vernederend was. Volgens het verhaal helpt de manier waarop de andere echtgenote, Pennina, daarmee omgaat ook niet echt; die pestte haar met haar kinderloosheid. Hanna gaat dan naar de tempel, bidt daar intens, praat met de priester, en dat lost alles op. (Doe er je voordeel mee, zou ik zeggen.) Ze krijgt een kind, Samuel, en draagt hem op aan God in de tempel. En bij die gelegenheid zingt ze een loflied dat erg lijkt op Maria’s lofzang. Ook in deze lofzang staat namelijk het contrast centraal tussen de sterken en de zwakken, waarbij God de sterken vernedert en de zwakken optilt. Zo zingt Hanna, “De boog van de sterken is stukgebroken; zij die wankelden zijn met kracht omgord. Die overvloed hadden verhuren zich voor brood; die honger leden eten zich dik. De onvruchtbare baart, tot zevenmaal toe, de kinderrijke verwelkt.”

De beide lofzangen maken bovendien een beweging van Gods ontferming over een specifieke mens, Hanna, Maria, naar Gods ontferming over een volk. Bij Hanna was die ontferming heel duidelijk nodig, gezien haar kinderloosheid en wat dat betekende. Was er ook iets met Maria aan de hand? Dat weten we niet. Hoe dan ook, in beide gevallen beweegt het lied zich naar Gods ontferming in het algemeen. In het geval van Hanna gaat het over God die zich ontfermt over de goede koning. Hier horen we een prelude op Samuels leiderschap, eerst als rechter, en dan als degene die koning Saul en koning David zalft. In het geval van Maria horen we nog bredere echos’s: het gaat over de ontferming van God over haar, “zijn dienstmaagd,” en over “zijn dienaar Israel, en het geslacht van David.” Daar horen we echo’s over wat Jezus zou betekenen: een definitief teken van Gods menslievendheid voor ieder die het zien wil.

U voelt al aan: volgens deze meer theologische lezing moeten we vandaag vooral stilstaan bij Gods genade, en hoe die zich toont. Het gaat nauwelijks over het feitelijk historische van Maria’s ten-hemel-opneming; we vieren iets spirituelers, iets transcendenters; het gaat over God en genade.

Maar wat dan met die ten-hemelopneming, hoor ik u denken. Doet dat er niet meer toe? En de kunstzinnigen onder u denken onmiddellijk aan de meeslepende verbeeldingen van de hemelvaart van Maria door Rubens in de kathedraal van Antwerpen? Kunnen we daar dan wel zonder? Twee korte gedachten daarover.

Ten eerste, ik zou zeker niet aarzelen om vandaag een kaarsje te branden voor Maria. Ze is tochtgenoot, medegelovige. Ze heeft heel wat watertjes doorzwommen. We veronderstellen dat ze steeds weer Gods genade toegelaten heeft, ondervonden heeft. We veronderstellen dat ze haar medegelovigen de goede weg gewezen heeft. Waarom ons ook niet?

Ten tweede, ik zou me verder vooral bezig houden met de concreetheid van Gods genadige handelen hier en nu, aan mij, aan jou, aan u. In plaats van “te staren naar de hemel” door je bezig te houden met de historische feitelijkheid van Maria toen, en hoe die ten-hemel-opneming zich voltrok. Die concreetheid van Gods genadige handelen zien we vaak over het hoofd. Met andere woorden: ik zou vooral goed om u heen kijken dezer dagen. Waar zijn tekens van hoop, licht, genade, mildheid, warmte, in mijn leven? Kan ik die toelaten, zoals Maria deed, zoals Hanna deed? Erop kauwen, zoals Maria en Hanna in hun lied deden?

En als je dan nog energie over hebt, dan zou ik bidden dat het goed dat aan jou gebeurt, zou groeien tot het goede dat aan anderen gebeurt. Net zoals het goede dat bewezen werd aan Hanna zich transformeerde tot het goede gedaan aan het volk van Israel, en zoals het goede dat bewezen werd aan Maria zich transformeerde tot het goede gedaan aan ieder die het zien wil.

upload.wikimedia.org

Cardinal Hollerich: ‘If women do not feel comfortable in the church, we have failed.’ 14/07/2024

https://www.americamagazine.org/faith/2024/07/12/cardinal-hollerich-synod-248352

Fijn interview met in America Magazine - The Jesuit Review, over . Open, spiritueel fijnbesnaard, theologisch gegründet. Aan deze man hebben we wat! (Alleen zou ik over vrouwen en wijding wat genereuzer zijn dan "I don't know".)

Onder andere:

"I would say [the Instrumentum Laboris] is taking up Vatican II again, taking up “Lumen Gentium” [the Dogmatic Constitution on the Church] and looking at possible consequences of “Lumen Gentium” for the life and the function of the church today. We had this document of Vatican II, but we continued as if nothing had happened. Now is the time to reflect [on the fact that] if the people of God is made up of all baptized persons, what does this imply? How should we be church together?"

"I have experienced conversion because as a bishop in my own diocese, I now react differently from how I reacted before the synod. I am listening much more to the different councils I have [in the archdiocese]. I do not immediately oppose it if there is some accentuation that is different from the one I would have had, but I let them go and, in letting them go I discovered that this brings a renewal to the church."

"When we say now that the church is not a democracy, I completely agree, but the church is not an absolute monarchy either. Sometimes we have taken in forms of government from the political world, from the organization of our states, without reflecting, and then this slightly changes the sacramental meaning of being a bishop, being a priest. So I think it’s always necessary to adjust, to come back to its original meaning."

Cardinal Hollerich: ‘If women do not feel comfortable in the church, we have failed.’ In an exclusive interview with Gerard O’Connell, Cardinal Jean-Claude Hollerich, one of the synod’s most influential figures, discusses the role of women, bishops and all the baptized in a synodal church.

Photos from UP Leuven's post 26/06/2024

(ENGLISH BELOW)
Start je in september aan de KU Leuven of de UCLL? 💡
De UP Onthaaldagen (van 9 tot 13 september) zijn de perfecte manier om je avontuur in Leuven te starten! 💪
Tijdens deze midweek leer je studenten van verschillende richtingen en nationaliteiten kennen! 🌏 Een groep ouderejaarsstudenten nemen je mee op sleeptouw om de stad en het studentenleven te leren kennen. Zo start je het academiejaar met een groep vrienden die je wekelijks kan terugzien tijdens de Almadate! 🥗🍟
Alle studenten die nieuw zijn in Leuven (KUL en UCLL) kunnen deelnemen, ongeacht of je in je eerste jaar zit of niet!
Info & inschrijving: https://www.kuleuven.be/up/onthaaldagen

Are you starting your studies in Leuven in September? 💡
The Welcome Days from UP (from 9 to 13 September) are a good place to start your journey. 💪 During this midweek, you get to know students from different fields of study, both local (Flemish) and international! 🌏 A group of senior students organize the activities and welcome you to the city and the student life in Leuven! Afterwards you start your academic year with a group of friends that you can meet again during the weekly ‘Alma date’ 🥗🍟 (Alma is the student restaurant in Leuven)!
All students that are new in Leuven (University and UCLL) can join the UP Welcome Days. It doesn’t matter if you’re in your first year or not!
Info & registration: https://www.kuleuven.be/up/onthaaldagen/welcome-days-home

22/06/2024

. bgv de viering aanstaande zondag dat de 60 jaar bestaat.

20/06/2024

Ontdek zeven Vlaamse Meesters op hun plek in en rond Leuven! 👨🏼‍🎨
19 juni werd de toeristische route ‘Meesters in Verbeelding’ gelanceerd. Zeven religieus erfgoedsites in en rond Leuven stellen hun deuren open in het kader van ‘Vlaamse Meesters op hun Plek’. Ook bij ons sta je oog in oog met een verborgen religieus erfgoedpareltje! 👀
Kom binnen, zet je koptelefoon op en laat je meeslepen door een zinnenprikkelend verhaal! 🎧

🎨 Muurschildering ‘Parabel van de vijf wijze en vijf dwaze maagden’ (15de eeuw) – toegeschreven aan het atelier van Dieric Bouts
📍 Sint-Jan-de-Doperkerk, Groot Begijnhof, Leuven
🕐 tot en met 30 september, van dinsdag tot zondag open van 13u30 tot 16u30.

Ontdek alle Vlaamse Meesters op www.flemishmastersinsitu.com
--
🤝 ‘Meesters in Verbeelding’ kadert binnen ‘Vlaamse Meesters op hun Plek’, een initiatief van Vlaanderen, in samenwerking met . Met de hulp van .
🙏 Met dank aan producent De Uitsprekerij om de verhalen tot leven te brengen met stem en geluid. En Fugzia voor de productie van de luistermeubels.

📷 DoorDries

05/06/2024

. voor aanstaande zondag.

Gay People Are Priests. Let Us Give Thanks to the Lord, Our God. - New Ways Ministry 31/05/2024

When it comes to gay priests, rather than condemning them, let’s face reality that there are so many who faithfully serve the church—and let’s be thankful.

New Ways Ministry invited me to rework my facebook post into a piece.

Gay People Are Priests. Let Us Give Thanks to the Lord, Our God. - New Ways Ministry When the official ecclesial stance is such an unhealthy and closeted spirituality, ironically, the behaviors and attitudes that the Pope deplores are what result.

EU Passworld, houvast voor studerende vluchtelingen in Leuven | Caritas International België 27/05/2024

Studeren aan een universiteit is vaak een fantastische ervaring die met de nodige uitdagingen gepaard gaat. Dat geldt voor iedereen, maar zeker ook voor de student-vluchtelingen die via EU Passworld naar Leuven komen.
Word jij net als Tuur buddy voor een student-vluchteling zoals Stephen?
Stel je dan kandidaat via de link hieronder en vermeld 'EU Passworld' bij de opmerkingen!
https://www.kuleuven.be/up/formulieren/solidariteit/vrijwilligerswerk/kandidaat-vrijwilligerswerk

EU Passworld, houvast voor studerende vluchtelingen in Leuven | Caritas International België Eerst nog flink blokken voor de examens, en dan heeft Stephen Chan (28) er zijn eerste academiejaar aan de KU Leuven opzitten. Stephen is een student-vluchteling uit Zuid-Soedan en kan via EU Passworld, een programma van onder meer Caritas International,…

21/05/2024

De Universitaire Parochie is op zoek naar een enthousiaste en creatieve medewerker die graag met studenten op weg gaat op het terrein van zingeving en levensbeschouwing. Een studentenpastor dus. (80-100% voor 6 maanden)
https://www.kuleuven.be/personeel/jobsite/jobs/60335222?hl=nl&lang=nl

17/05/2024

[ENG BELOW]

EU PASSWORLD ZOEKT BUDDY'S!
In samenwerking met Fedasil en Caritas International opent KU Leuven ook voor het academiejaar 2024-2025 de deuren voor drie studenten die hun land van herkomst ontvluchten.
Via het project EU Passworld kunnen deze studenten een masteropleiding volgen met het oog op een duurzaam verblijf in België. Een onthaalgroep van vrijwilligers ondersteunt hen in dit traject.
Als buddy kan je rekenen op professionele omkadering van de betrokken projectpartners en van UP.
https://www.kuleuven.be/up/documenten/eu-passworld-flyer.png/image

--------------------

EU PASSWORLD IS LOOKING FOR BUDDIES
During the academic year of 2024-2025, the KU Leuven will welcome three refugee students in the EU Passworld program.
This program is a collaboration between the university, Fedasil and Caritas International and is focussed on creating education pathways for refugee students by enabling them to follow a masters program.
A group of volunteers supports the students. As a buddy, you can count on the professional support from both Caritas and UP.
https://www.kuleuven.be/up/documenten/eu-passworld-format-eng.png/image

06/05/2024

"An evening of Interfaith Poetry readings on the theme of hope and looking to the future."
Does it appeal to you?
To mark the end ofclasses of this academic year ACIS and KULLN invite you to this free event on thursday 16 May at 19.00 in The Romero Room COVE 02.10 Faculty of Theology.

Paus Fransiscus helpt om met God bevriend te raken - Ignis webmagazine 26/04/2024

Voor Austen Ivereigh is paus Franciscus primair een spiritueel leider. Het draait om de nabijheid van God. Hij wil dat pastores en gelovigen in het algemeen die nabijheid bemiddelen, doorgeven, belichamen.

Met zo'n spirituele agenda is het logisch dat een groot appartement, een waardige auto, of stijlvolle liturgische kleding Franciscus niet boeien. Wél is het passend dat met zijn gedachten een parcours van bezinning uitgezet wordt.

Ik mocht er voor Ignis iets over typen :-).

Paus Fransiscus helpt om met God bevriend te raken - Ignis webmagazine Wat is de kern van het pontificaat van paus Franciscus? Die vraag stelt Austen Ivereigh in een recent boek, First Belong to God, dat Jos […]

25/04/2024

Op zaterdag 4 mei organiseert de Universitaire Parochie een Herdenkingsdag voor Huub Oosterhuis.
Na het onthaal starten we met een lezing van Kees Kok. Vervolgens kan u deelnemen aan 2 dialoogtafels naar keuze begeleid door Bernard De C**k, Pat Lowette, Roos Maes Xenia Geysemans, Eva Andriessen en Arnout Malfliet.
Na het avondeten sluiten we af met een vesperviering die voor iedereen vrij toegankelijk is.
Meer weten? Surf dan even naar www.kuleuven.be/up

18/04/2024

Het Transgender Netwerk vroeg me om een op .

Full text met ook andere bijdragen op
https://www.transgendernetwerk.nl/nieuws/trans-zijn-is-hartstikke-waardig-juist-vanuit-een-christelijk-oogpunt/

18/04/2024

Nog geen plannen voor tijdens je lunchpauze?
Deze middag om 12 uur kan je in de kerk van het Groot Begijnhof deelnemen aan de Lunchtime Meditation.
Vandaag verkennen we de spirituele praktijk van meditatie door een islamitische lens.
Deze meditatie is in het Engels en staat open voor iedereen, ongeacht achtergrond of geloof.
Er zijn nog plaatsen vrij.
Schrijf je gratis in via de volgende link:
https://www.kuleuven.be/up/lifestance/what-we-do/network-events/lunchtime-meditation/lunchtime-meditation-2024

Photos from UP Leuven's post 16/04/2024

Cindy en Eline zetten alles klaar voor de grote Weggeefbeurs van morgen.
Er zijn heel veel spulletjes binnengebracht. Waarvoor ontzettend veel dank aan de gulle gevers. Dat wil zeggen dat we ook veel snuisteraars nodig hebben die graag iets willen meenemen. Gratis en voor niks.
Iedereen welkom op woensdag 17 april van 9 tot 15 uur. Tiensestraat 124, Leuven.

02/04/2024

Misschien voel je je verdrietig omwille van ziekte of beperking (in de familie), rouw, zorgen, eenzaamheid, relatiebreuk, scheiding van ouders... Erover praten kan opluchten, maar het is niet altijd gemakkelijk. Tijdens "Wandelen met verdriet" nemen we ons verdriet mee naar de mooie omgeving van de Abdij van Park. Tijdens een wandeling in de natuur gaan we met elkaar in gesprek aan de hand van vraagjes en opdrachtjes. Uiteraard beslis je zelf wat je deelt en doe je dit op een manier die goed voelt voor jou en je gesprekspartners.
Deze gratis activiteit richt zich enkel op studenten en doctoraatstudenten.
https://www.kuleuven.be/up/activiteiten/rouw/wandelen-met-verdriet

Op kot bij UP 02/04/2024

Nog op zoek naar een kot?
We hebben nog maar enkele plekjes vrij voor Nederlandstalige studenten in onze gemeenschapshuizen

Meer informatie op

Op kot bij UP Ben je op zoek naar een kot in Leuven? Ben jij een echt community beest? Wil je tijdens je studententijd proeven van sociale, interculturele en levensbeschouwelijke initiatieven in Leuven? Dan is een UP-kot iets voor jou!

18/03/2024

Het KU Leuven Lifestance Network organiseert "Lunchtime Meditation" een reeks meditatiesessies waar telkens een andere traditie belicht wordt.
Op 28 maart nodigen we je uit op een tweetalige (Eng./Nl.) meditatiesessie uit de Bahá'í-traditie.
Deze sessie is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in meditatie, spirituele reflectie of meer wil weten over de Bahá'í-traditie.
Schrijf je gratis in via de volgende link:
https://www.kuleuven.be/up/lifestance/what-we-do/network-events/lunchtime-meditation/lunchtime-meditation-2024

Bezoekdagen residenties: 16 en 30 maart 2024 13/03/2024

Deze zaterdag 16 maart is er de bezoekdag voor de residenties van de KU Leuven. Ook onze gemeenschapshuizen doen hieraan mee! Ga een kijkje nemen in één van onze gangen, en krijg meer uitleg van onze studenten :D

Meer informatie op

Bezoekdagen residenties: 16 en 30 maart 2024 Overweeg je om op kot te gaan in een residentie? Benieuwd hoe een residentie eruitziet? En hoe het is op om er op kot te zitten? Ontdek het tijdens de Bezoekdagen!

Op kot bij UP 12/03/2024

Ben je op zoek naar een kot in Leuven?
Ben jij een echt community beest?
Wil je tijdens je studententijd proeven van sociale, interculturele en levensbeschouwelijke initiatieven in Leuven?
Dan is een UP-kot iets voor jou!

Onze aanvraagformulieren zijn nu geopend!

Op kot bij UP Ben je op zoek naar een kot in Leuven? Ben jij een echt community beest? Wil je tijdens je studententijd proeven van sociale, interculturele en levensbeschouwelijke initiatieven in Leuven? Dan is een UP-kot iets voor jou!

Concertlezing ‘Exodus’ 10/03/2024

Woensdag aanstaande: mooi concert in Sint Jan De Doperkerk, Groot Begijnhof, Leuven.

Concertlezing ‘Exodus’ Migraties en deportaties tekenen de geschiedenis van de mensheid. De Bijbelse uittocht van het volk Israël uit de slavernij van Egypte naar het Beloofde Land is hiervan een iconisch voorbeeld. Tijdens de concertlezing ‘Exodus’ luister je naar een uiteenzetting over de impact van deze Bijbelse m...

Photos from KU Leuven's post 07/03/2024
07/03/2024

Tijdens de week van de vrijwilliger zetten we graag onze vrijwilligers in de bloemetjes.
Jullie maken echt een verschil. Van harte bedankt.

Wilt u dat uw scholen hét hoogst genoteerde School in Leuven wordt?
Klik hier om uitgelicht te worden.

Video's (alles zien)

Are you starting your studies in Leuven in September? Do you know someone who is? Are you new to KU Leuven, UCLL or Thom...
Awel, merci aan alle studenten en personeelsleden van KU Leuven!Dit jaar zet LOKO, UP Leuven, KU Leuven Engage, KU Leuve...
Lunchtime Meditation: 06.05.21 - Muslim Meditation
Bells of Hope: hoopvolle beiaardmuziek vanuit het Groot Begijnhof

Telefoon

Adres


Tiensestraat 124
Leuven
3000

Openingstijden

Maandag 08:45 - 12:45
Dinsdag 08:45 - 12:45
Woensdag 08:45 - 12:45
Donderdag 08:45 - 12:45
Vrijdag 08:45 - 12:45

Andere Community College in Leuven (alles zien)
Leo XIII seminarie Leo XIII seminarie
Tiensestraat 112
Leuven, 3000

Leo XIII seminarie is een bruisende studentenresidentie in het hartje van Leuven met een sociaal en christelijk geïnspireerd project.

Johannes XXIII-Seminarie Johannes XXIII-Seminarie
Lemmensberg
Leuven, 3000

RLICC - Raymond Lemaire International Centre for Conservation (KU Leuven) RLICC - Raymond Lemaire International Centre for Conservation (KU Leuven)
Kasteelpark Arenberg 1
Leuven

The page of the Raymond Lemaire International Centre for Conservation at the KU Leuven.

Irish College Leuven Irish College Leuven
Janseniusstraat 1
Leuven, 3000

The ideal venue for your European study visit, conference or event. We offer the complete package.

Alloreki Alloreki
Tervuursevest 101
Leuven, 3001

Alloreki staat voor ALumni Lichamelijke Opvoeding REvalidatiewetenschappen en KInesitherapie

KU Leuven Mecha-tro-nic Systems Dynamics LMSD KU Leuven Mecha-tro-nic Systems Dynamics LMSD
Celestijnenlaan 300
Leuven, 3000

The KU Leuven Mecha(tro)nic System Dynamics (LMSD) division is part of the Department of Mechanical

KU Leuven Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen KU Leuven Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen
Willem De Croylaan 56
Leuven, 3001

Industrieel ingenieur studeren aan KU Leuven

P&O1/2 Faculteit Ingenieurswetenschappen K.U.Leuven P&O1/2 Faculteit Ingenieurswetenschappen K.U.Leuven
Celestijnenlaan 300
Leuven, 3001

Centrum voor Russische Studies Centrum voor Russische Studies
Blijde-Inkomststraat 13
Leuven, 3000

Het Centrum voor Russische Studies maakt deel uit van de Faculteit Letteren van de KULeuven.

Vakgroep Frans KU Leuven Vakgroep Frans KU Leuven
Blijde Inkomststraat 21
Leuven, 3000

Welkom op de Facebook pagina van de opleiding Frans aan KULeuven!

Campus Aura Studentenresidentie Campus Aura Studentenresidentie
Groenveldstraat 80
Leuven, 3001

Eigenaar-Verhuurder: Familie Van Roy

Alfagen (Alumni vereniging van de Faculteit Geneeskunde K.U.Leuven) Alfagen (Alumni vereniging van de Faculteit Geneeskunde K.U.Leuven)
Herestraat 49 Bus 400
Leuven, 3000

Alumni vereniging van de Faculteit Geneeskunde van de KU Leuven